Побачити те, чого не побачиш з вікон кабінетів

Саме так визначив мету виїзного засідання колегії Чернігівського ОУЛМГ його очільник Олександр Демченко, відкриваючи це засідання 5 липня 2018 року в актовій залі Лосківського лісництва ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство». Крім Новгород-Сіверського лісгоспу засідання колегії відбувалося також на базі структурних підрозділів державних підприємств «Семенівське лісове господарство» та «Холминське лісове господарство».

На виїзному засіданні його учасники всебічно проаналізували такі головні питання порядку денного як лісокультурне виробництво, експлуатація та будівництво доріг лісогосподарського призначення, ведення в державних лісгоспах мисливського господарства, а також дотримання вимог охорони праці на всіх ділянках виробництва.

Починаючи з Лосківського лісництва у Новгород-Сіверському держлісгоспі, учасники виїзного засідання колегії оглянули тамтешній цех переробки деревини та дорогу лісогосподарського призначення, відремонтовану торік.

У Красно-Хутірському лісництві предметом глибокої зацікавленості учасників виїзного засідання стали стан розсадника та коробів, а також дорога лісогосподарського призначення 2011 року будівництва у кв.31, 32, 29. Всебічно оглянули і лісові культури 2013 року, створені на ділянках СРС по ялині 2012 року, вирубки у кв. 31 вид 5 площею 1,1 гектара, а також різноманітні схеми змішування лісових культур. У цьому ж лісництві оглянуто і лісову дорогу у кв. 16, 17, 19, 20, 25, ремонт якої відбувся торік, а також посадки лісових культур, обгороджені від потрави дикими тваринами.

Переїхавши до Узруївського та Володимирівського лісництв, учасники авторитетного зібрання оглянули обладнання для відеонагляду за пожежами, а також короби та вольєр і рубки головного користування в кв. 11, вид 7,1 площею 2,9 гектара, а також лісову дорогу лісництва поміж кв. 52-46; 38 – 39.

На всіх об’єктах структурного підрозділу Новгород-Сіверського держлісгоспу давали пояснення і відповідали на запитання учасників виїзного засідання директор ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько, головний лісничий держпідприємства Віталій Сідько та головний інженер держлісгоспу Олександр Кавурко.

У висновках щодо оглянутих об’єктів у лісництвах Новгород-Сіверського держлісгоспу учасники виїзного засідання колегії наголосили, що лісокультурне виробництво тут скрізь у хорошому або відмінному стані, а от з ремонтом доріг лісогосподарського призначення є певні недоліки, які під силу усунути самому держлісгоспу вже в нинішньому році.

На межі території Семенівського району біля села Попівка вимогливе і авторитетне представництво колегії ЧОУЛМГ зустрічали представники ДП «Семенівське лісове господарство».

Свою роботу учасники колегії розпочали з огляду території і розсадника Машівського лісництва, які справили на учасників колегії позитивні враження так само, як і ділянки рубок головного користування в кв. 58.

Відбувся вимогливий огляд лісових культур у кв.64, 67, 68 Костобобрівського лісництва і рекреаційного пункту цього ж лісництва. Не залишилася поза пильною увагою учасників виїзного засідання колегії і дорога лісогосподарського призначення лісництва, прокладена ще в 2011 – 2014 роках. Відвідавши нижній склад підприємства,  оглянувши цех переробки деревини і автогараж, учасники виїзного засідання констатували, що об’єкти загалом відповідають вимогам часу і ефективних технологій лісокористування та лісовідновлення.

У Блешнянському лісництві учасники виїзного засідання були приємно вражені озелененням центральної садиби лісництва і лісокультурним виробництвом, коли у трьох теплицях вирощується по 300 тисяч сіянців сосни, які, до того ж, мають вигляд барвистого зеленого килима, наче не руками лісівників він створений, а пензлем художника.

Своєрідною родзинкою огляду став і той оприлюднений семенівськими лісівниками учасникам виїзного засідання факт, що ділянки лісових культур у лісництвах Семенівського держлісгоспу – іменні, вони названі на честь колишніх його керівників, наприклад, директора Миколи Козловського та лісничого  Георгія Шпака.

Роз’яснення та відповіді на запитання щодо об’єктів огляду в ДП «Семенівське лісове господарство» давали директор держлісгоспу Олександра Дудко, головний лісничий Георгій Шпак і головний інженер Володимир Міцук.

Учасники виїзного засідання колегії позитивно оцінили зусилля семенівських лісівників щодо лісокультурного виробництва і утримання доріг лісогосподарського призначення в належному стані.

На заключному етапі виїзного засідання колегії його учасники відвідали, оглянули і проаналізували стан лісокультурного виробництва, доріг лісогосподарського призначення та інші питання порядку денного засідання в ДП «Холминське лісове господарство».

Про визнану гордість держлісгоспу – дороги лісогосподарського призначення пояснення учасникам виїзного засідання давав директор ДП «Холминське лісове господарство» Борис Чепурний, а про лісокультурне виробництво, високий рівень якого відзначили всі учасники засідання, – головний лісничий держпідприємства Олександр Проява.

Учасники виїзного засідання колегії, без перебільшення, були вражені і найбільшим в області вольєром мисливського господарства – він займає 78 гектарів лісового масиву і, тим не менше, є дбайливо доглянутим,  належно впорядкованим мисливствознавцями і єгерями держлісгоспу.

На підведенні підсумків виїзного засідання колегії облуправління, яке відбулося в актовій залі Холминського лісництва, виступили головний спеціаліст відділу лісового господарства управління Володимир Перев’язко, начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг, начальник відділу лісосировинних ресурсів Петро Приходько та заступник начальника облуправління Олександр Жук.

Володимир Перев’язко, зокрема, зазначив, що починаючи з весни нинішнього року в державних лісогосподарствах області відтворено лісів на 1999,7 гектарах, що складає 94 відсотки річного завдання. Піврічний план посіву розсадників виконано на 106 відсотків (11,6 га), у тому числі хвойних порід – майже на 10 гектарах. Для вирощування садивного матеріалу в контрольованому середовищі посіяно насіння деревних та чагарникових порід у 49 теплицях площею понад гектар та в 167 коробах – площею півгектара. І все ж, вимогливо аналізуючи побачене у структурних підрозділах Новгород-Сіверського, Семенівського і Холминського держлісгоспів, слід відзначити, що в лісокультурній роботі є ще й не використані резерви, які обов’язково слід задіяти, аби зробити енергійний крок у всій лісокультурній діяльності.

Аналізуючи стан ведення мисливського господарства в держлісгоспах, начальник відділу мисливського господарства управління Микола Пиріг наголосив, що в минулому році на охорону та відтворення тваринного світу в області витрачено 7 мільйонів 827 тисяч гривень, або в середньому на тисячу гектарів мисливських угідь – 2865 гривень, що перевищує норму вкладення коштів згідно зі ст.30  Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Економне й більш ефективне використання коштів у мисливських угіддях і є резервом для поліпшення ведення мисливських господарств і в держлісгоспах , в яких ми побували під час виїзного засідання. Тим більше, що позитивний досвід тут надбано в Холминському держлісгоспі. Справа за тим, щоб цей досвід застосувати і в інших держлісгоспах області.

Охорона праці на всіх виробничих ділянках лісогосподарювання, переробки деревини і її транспортування – тема виступу на підведенні підсумків виїзного засідання колегії начальника відділу лісосировинних ресурсів управління Петра Приходька. Він, зокрема, наголосив, що питання охорони праці так само важливі, як і питання виробничо-фінансової діяльності державних лісогосподарських підприємств. Бо охорона праці є водночас охороною життя і здоров’я працівників лісової галузі і до певної міри візитівкою підприємства та результатом зусиль його керівника і всього трудового колективу.

На якості ремонту і будівництві доріг лісогосподарського призначення зосередив увагу учасників виїзного засідання заступник начальника обласного управління Олександр Жук. Він наголосив, що в догляді за лісовими дорогами і в будівництві нових лісогосподарським підприємствам важливо домогтися, так би мовити, єдиного почерку. І такого якісного почерку всім держпідприємствам домогтися під силу, якщо вони активно використовуватимуть у цій важливій і невідкладній справі американо-корейські комплекси, які вже добре себе зарекомендували на будівництві і ремонті доріг лісогосподарського призначення в Холминському, Добрянському, Городнянському і Ніжинському держлісгоспах.

На завершення обміну думками з приводу побаченого і всебічно проаналізованого під час виїзду в структурні підрозділи Новгород-Сіверського, Семенівського і Холминського держлісгоспів у процесі виїзного засідання колегії, підсумовуючи весь комплекс його заходів, начальник обласного управління лісового  та мисливського господарства Олександр Демченко наголосив, що всі учасники виїзного засідання колегії, без сумніву, на місцях побачили те, чого не побачиш з вікон службових кабінетів.

Тепер справа за тим, щоб все позитивне, корисне і високоефективне без зволікань впровадити в практику щоденної роботи в лісокультурній діяльності, будівництві і ремонті доріг лісогосподарського призначення, веденні мисливського господарства і в охороні праці всім без винятку держлісгоспам Чернігівського ОУЛМГ. І тим самим зайняти справді державницьку позицію в подальшому розвитку лісової галузі Чернігівщини.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства