Подбали про безпеку і красу лісу

Рекреаційний пункт в урочищі «Крупичпільському» дуже популярний серед туристів, самих ічнянців та жителів навколишніх сіл. Мало не щодня там багатолюдно, а в святкові дні, як мовиться, яблуку ніде впасти.  Бо тут затишно,  а сама зона відпочинку має зручний під’їзд від траси.

   Цей рекреаційний пункт у лісництві облаштували ще 2011 року. Тоді лісівники, здається, зробили все, щоб перебування відвідувачів лісу стало цивілізованим і залишало у всіх тільки гарні враження. Встановили вбиральню, гойдалку, лавки зі столами, бесідки, мангал, місце для вогнища та великий сміттєвий контейнер. Загалом весь ансамбль споруд став суцільним декором з природних матеріалів. А інформаційні стенди на природоохоронну тематику ненав’язливо розповідають про правила поведінки у лісі та природу нашого краю.

   – А нині вже приспів час капітального ремонту цього популярного місця відпочинку, – розповідає директор державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» Андрій Данько. – Вирішили не просто відремонтувати, а зробити все по-новому. Можна сказати, поставили за мету збудували нову зону відпочинку. Територію рекреаційного пункту розділили на кілька відпочинкових зон: під відкритим небом встановили два столи із деревного масиву, а два інших – під укриттям. Залишили залізний мангал для любителів шашлику, облаштувавши окремо місця для розведення багаття та під парковку автомобілів. Оновили інформаційний стенд із пам’яткою для відвідувачів. Не забули і про організацію відпочинку для малечі. Для дітей є гойдалка і велика пісочниця. Біля кожного столика та на вході в рекреацію встановили сім сміттєвих баків. Сподіваємося, що їх наявність спонукатиме відвідувачів після відпочинку залишати ліс в чистоті.

   Як зазначив Андрій Данько, загалом в Ічнянському районі на територіях Прилуцького лісгоспу створено сім подібних зон відпочинку, які відрізняються одна від одної тільки розмірами. Усі вони розташовані в лісі неподалік трас або ж в традиційно улюблених місцях відвідувачів. Встановлюють їх для того, щоб гості не йшли в лісову гущавину, не смітили там і не спричиняли пожеж, розпалюючи багаття.

   – Коли ми самі визначаємо місце для вогню, то з більшою вірогідністю можемо гарантувати пожежну безпеку, – каже пожежний сторож лісгоспу Валерій Гарбуль. – Адже тут спеціально підготовлене місце для розведення вогню, довкола обкошено суху траву. Дбаємо, щоб відпочинок у лісі був максимально безпечним і зручним для людей. Разом з тим просимо, щоб туристи не псували того, що зроблене лісівниками для їхнього ж комфорту.

   Та, на жаль, рівень культури та поведінка деяких відпочивальників, зокрема, і в рекреаційних пунктах, бажають кращого. Буває, що псують споруди, не прибирають за собою після пікніків, залишки сміття викидають просто під ноги. Тим не менше, в працівників лісового господарства не зникає бажання і в подальшому створювати затишок для відвідувачів.

   Між іншим, альтанки та інші споруди на території відновленого рекреаційного пункту змайстровані власними силами і виключно за  кошти підприємства. І хоч це недешево, а все одно лісівники Прилуччини  і надалі створюватимуть нові рекреаційні пункти і оберігатимуть та відновлюватимуть ті, які вже діють. Бо усвідомлюють, що створення рекреаційних зон – один із ефективних методів запобігання лісовим пожежам, забрудненню лісів та забезпечення цивілізованого відпочинку людей.

 

   Андрій Грудницький, ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства