Правильний догляд – запорука здорових продуктивних лісів

Догляд за лісовими культурами – надзвичайно важливий етап у вирощуванні здорового продуктивного лісу. Створити сприятливі умови для росту та розвитку, знищити бур’яни, зайву трав’янисту рослинність і поросль малоцінних порід – найперше завдання, бо від цього залежить не тільки приживлюваність культур, а ще й зменшується швидкість поширення вогню у разі виникнення лісових пожеж.

Критерієм оцінки роботи лісівників Ніжинщини є з поміж іншого і стан лісових культур. Високих результатів вдалося досягти завдяки системній кропіткій праці, що поєднує агротехнічні і лісівничі заходи. В залежності від віку посадок та ступеню забур’яненості догляди проводяться як у вигляді ручного прополювання молодих культур, так і механізовано.

Стосовно останнього, то ніжинські лісівники використовують сучасний агрегат – мульчувач лісний МЛ-1,5. Подрібнюючи бур’яни та рівномірно розподіляючи їх на поверхні, цей високоефективний пристрій  захищає ґрунт від палючого сонячного світла, водної та вітряної ерозії, запобігає утворенню кірки (верхній шар буде завжди пухким), значно скорочує випаровування вологи, пригнічує ріст бур’янів.

Окрім того, в лісгоспі активно використовують кущорізи               (механізоване викошування бур’янів та небажаної деревної памолоді) та культиватори КЛБ-1,7  (дискування в міжряддях).

Щороку ніжинські лісівники доглядають за лісовими культурами на площі близько 500 гектарів, 90 відсотків з яких – механізованим способом.

 

Юлія Стрілець, ДП «Ніжинське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства