Пріоритет – молодим фахівцям!

Так, зокрема, вважає ветеран лісівничої галузі Сергій Луференко, якого в День працівника лісу рідний колектив Олександрівського лісництва ДП «Городнянське лісове господарство» провів на заслужений відпочинок.

Лісничий Олександрівського лісництва Віктор Щербаков, котрий  очолює колектив понад чотирнадцять років, вважає, що нині головне – осіння лісокультурна кампанія та виконання програми Президента України «Зелена країна».

Під час цьогорічної весняної лісокультурної кампанії працівники Олександрівського лісництва створили 6,9 гектарів лісових культур. А для майбутніх сіянців зібрали тонну шишок, висіяли  чимало сосни у лісові розсадники. І на понад 33 гектарах провели догляд за лісовими культурами.  Рубками освітлення пройдено більше ніж десяти гектарів, а на вісімнадцяти з половиною гектарах – рубки прочищення. Значна робота присвячується вирощуванню декоративного посадкового матеріалу для озеленення сіл і міст нашого краю. Асортимент декоративних рослин налічує більше десяти видів різних порід.

З початку року на рубках головного користування заготовлено 3 тисячі 320 кубометрів деревини. З них дров’яної – 670 кубометрів. На рубках формування і оздоровлення лісів заготовлено 215 кубометрів деревини, зокрема дров паливних – 109 кубометрів.

Зараз на дрова попит населення і соціальної сфери територіальних громад, як ніколи, великий. Бо ж попереду – сувора зима, а більшість людей і установ, як відомо, через дорожнечу газу від нього відмовилася, перейшовши на опалення дровами. І хоч ворог погрожує заморозити українців – не вийде! Бо в лісах Сіверського краю вистачить і дров, і снаги лісівників заготувати їх не тільки для потреб Чернігівщини, а й для тих областей, де ліси спалила і замінувала ворожа орда.

Нинішній колектив Олександрівського лісництва налічує лише вісім працівників. А ще двадцять п’ять років тому тут працювало близько дев’яти десятків.  У десять разів менше й лісників, бо ж, як відомо, такої посади вже немає. А є майстри лісу. Саме майстрами лісу сумлінно працюють Сергій Остапенко, Василь і Андрій Шевцови, Сергій Петриченко та Сергій Луференко. На посаді помічника лісничого – Наталія Єрмак. До речі, в наступному році цьому лісництву виповниться 60 років.

Згаданий вже майстер лісу Олександрівського лісництва ДП «Городнянське лісове господарство» Сергій Іванович Луференко 28 березня минулого року відсвяткував своє шістдесятиліття. Народився він у цьому ж  селі Олександрівка на Ріпкинщині у робітничій родині. Отримавши професію водія, працював у Добрянському держлісгоспі.

Починав учнем слюсаря,  після армії знову повернувся у Добрянський держлісгосп вже водієм, а згодом і лісником, бо ж душею прикипів до лісу, як він сам каже. І саме тоді здобув повагу і шану людей. Обирався депутатом Олешнянської селищної ради. Активно відстоював інтереси громади, допомагав людям. Тож до нього з великою повагою і нині ставляться односельці. Колеги теж шанують Сергія Івановича за  професіоналізм, сумлінність і чуйність.

За трудові успіхи, сумлінне ставлення до службових обов’язків, активну участь у громадській діяльності неодноразово нагороджений почесними грамотами та подяками голови Товариства лісівників України, Чернігівського ОУЛМГ і Ріпкинської районної ради.

18 вересня, якраз у День працівника лісу, Сергія Івановича, який 42 роки віддав лісовому господарству, провели на заслужений відпочинок. На завершення свята він від усієї душі, щиро подякував своїм чудовим колегам і звернувся до лісівників із побажаннями, що пріоритет зараз варто надавати молодим та небайдужим фахівцям, котрі володіють і достатніми знаннями, й сучасним баченням розвитку галузі. Щоб молодь обирала професію лісівника та дбайливо берегла наші прекрасні ліси!

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства