Самосійні ліси та відновлені природні екосистеми – це загальнодержавна цінність, яка сприятиме економічному розвитку України

Про це йшлося 4 липня на нараді в Чернігівській обласній військовій адміністрації. Її учасники всебічно проаналізували стан використання самозаліснених земельних ділянок на території області.

У цьому важливому заході взяли участь заступник голови обласної військової адміністрації Дмитро Синенко, начальник Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко, директор Департаменту агропромислового розвитку  облдержадміністрації Олег Крапивний, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Наталія Грудницька, начальник управління Держгеокадастру Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області Антоніна Бороденчик, виконувач обов’язків генерального директора комунального підприємства «ЧЕРНІГІВОБЛАГРОЛІС» обласної ради Володимир Єленич, а також голови територіальних громад області.

Нараду відкрив і вів заступник голови обласної військової адміністрації Дмитро Синенко.

Він, зокрема, наголосив, що проведення цієї наради продиктоване необхідністю врегулювати питання та напрацювати злагоджені дії поміж територіальними громадами та лісівниками області у питанні ідентифікації самозаліснених та земельних ділянок, придатних для створення лісів державної та комунальної власності.

Як відомо, Верховною Радою України ще 28 квітня 2021 року прийнято Закон України № 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який набрав чинності 27 травня 2021 року.

Цим Законом внесено зміни до Земельного кодексу України стосовно повноважень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування.

Цей Закон також дає правові та організаційні засади ідентифікації та збереження самосійних лісів, спрощення та стимулювання процедури лісорозведення. Адже самосійні ліси та відновлені природні екосистеми становлять загальносуспільну цінність. Отже і їх збереження сприятиме вагомому внеску у досягнення цілей сталого розвитку економіки держави.

Відповідно до Указу Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів»  започатковано реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України», спрямовану на збереження лісового фонду, належного захисту і відтворення лісів.

Одним із заходів, передбачених цим Указом, є також ідентифікація самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності з метою їх подальшого використання.

Отже, питання самозаліснених земель, їх виявлення та надання у постійне користування спеціалізованим лісогосподарським підприємствам є  актуальним і передусім потребує налагодження співпраці між територіальними громадами та лісогосподарськими підприємствами.

Начальник Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко  акцентував увагу присутніх на тому, що враховуючи зміни клімату, військові дії, внаслідок яких  пошкоджено значні лісові масиви області, першочерговим заходом для їх відновлення, а також задля досягнення оптимального відсотка лісистості нашої області є ідентифікація самозаліснених ділянок і використання їх за призначенням.

Нині лісистість області становить 20,9 відсотка, оптимальна лісистість за даними Державного агентства лісових ресурсів України для Чернігівської області визначена на рівні 25 відсотки (поліська частина 26 відсотків, а лісостепова 16 відсотків).

Ідентифікація самозаліснених і придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності розпочата у 2021 році після вступу в дію Указу Президента України № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». У нашій області  станом на 1 січня цього року виявлено та ідентифіковано 11 тисяч 177 гектарів самозаліснених ділянок.

З метою  подальшого їх використання, на той час державними лісогосподарськими підприємствами, діяльність яких координувалась  обласним управлінням лісового та мисливського господарства, для досягнення оптимальної лісистості були направлені клопотання в об’єднані територіальні громади щодо надання дозволів на розробку землевпорядної документації.

Далі доповідач уточнив, що на частину таких земель площею 2700,5 гектара отримано позитивні відповіді від об’єднаних територіальних громад, в тому числі на площу 1677,5 гектара оформлено право постійного користування шляхом отримання витягів з державного реєстру речових прав.

На 1023 гектари вже є дозволи на розробку технічної документації від Корюківської та Новгород-Сіверської об’єднаних територіальних громадах.

Право на постійне користування 84,9 гектарами  оформлено у філії «Городнянське лісове господарство» ДП «Ліси України» (Ріпкинська територіальна громада). У філії «Корюківське  лісове господарство» ДП «Ліси України» – на 381 гектар (Корюківська ОТГ). У філії «Ніжинське лісове господарство» ДП «Ліси України» – на 243,9 гектара (в тому числі у Срібнянській ОТГ – на 12,3 гектара. У Комарівській – на 113 гектарів, у Варвинській ОТГ – на 46,3 гектара, у Сухополов’янській – на 50,6 гектара, у Борзнянській – на 21,7 гектара. У філії «Новгород-Сіверське лісове господарство» ДП «Ліси України» – на 669,8 гектара (Новгород-Сіверська ОТГ). У філії «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України» – на 297,9 гектара (Кіптівська ОТГ).

З початку нинішнього року філіями ДП «Ліси України» у Чернігівській області було направлено 24 клопотання про виділення 2336 гектарів.  На жаль, позитивних лише чотири відповіді про виділення 769 гектарів.

Зокрема, філією «Новгород-Сіверське лісове господарство» ДП «Ліси України» було направлено двадцять клопотань щодо передачі земельних ділянок у постійне користування, загальна площа яких 1823 гектари. Отримали лише чотири позитивні відповіді про виділення 769 гектарів. А на інші шістнадцять клопотань відповідей взагалі не дочекалися.

Філією «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України» направлено два клопотання, в яких йшлося про виділення 343,3 гектара. На одне клопотання, де йшлося про виділення п’яти земельних ділянок загальною площею 258 гектарів, надійшла негативна відповідь. На інше клопотання (дві земельні ділянки біля Косачівки та Тужара Деснянської селищної ради загальною площею 85,5 гектара) керівники територіальних громад так і не спромоглися відповісти.

Філія «Корюківське лісове господарство» ДП «Ліси України» у цьому  році направила два клопотання про виділення 169 гектарів. Відповіді теж поки що не надійшло.

Слід нагадати, що чинним законодавством України передбачені норми, спрямовані на врегулювання і сприяння збереженню самосійних лісів.

Так, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів» визначено таке поняття як «самосійні ліси» і впроваджено заборону на їх вирубування.

Також цим Законом внесені зміни до статті 571 Земельного кодексу України та визначений порядок внесення змін в земельні облікові документи при віднесенні земельної ділянки до самозалісненої.

Власники еродованих земельних ділянок (в основному ріллі) отримали право за власним бажанням здійснювати консервацію земельних ділянок, зокрема шляхом їх заліснення, якщо такі ділянки відповідають критеріям необхідної консервації.

Підсумовуючи сказане, Сергій Аніщенко наголосив на актуальності  і своєчасності цієї наради. Адже тільки тісна співпраця та порозуміння лісівників з територіальними громадами дозволять досягти важливої державної мети – збереження і примноження лісів нашого Сіверського краю. На жаль, досі деякі територіальні громади чомусь вагаються, надто повільно вирішують справу важливої державної ваги.

В обговоренні актуальних питань також взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Наталія Грудницька, начальник управління Держгеокадастру Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області Антоніна Бороденчик, виконувач  обов’язків генерального директора комунального підприємства «ЧЕРНІГІВОБЛАГРОЛІС» обласної ради Володимир Єленич і голови об’єднаних територіальних громад, для яких нарада відбулася в режимі онлайн-конференції.

Заступник начальника обласної військової адміністрації Дмитро Синенко у заключній доповіді зазначив, що за підсумками наради буде підготовлене протокольне рішення, яке доведуть до всіх її учасників.

Він також висловив сподівання на подальші взаєморозуміння, підтримку та більш активне сприяння у вирішенні порушених питань і тіснішу співпрацю між лісівниками та територіальними громадами.

 

За інформацією Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства