Щоб краще знати, яким насінням майбутні ліси засівати

З метою проведення в нинішньому році базового лісовпорядкування  за ініціативи Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства 6 вересня відбулася нарада за участю державної організації «Український лісовий селекційний центр» з питання інвентаризації об’єктів постійної лісонасіннєвої бази.

У цій нараді на території Березнянського лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство» взяли участь головні лісничі державних підприємств лісового господарства під головуванням заступника начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Вадима Фесюна.

Нараду проводили директор державного об’єднання «Український лісовий селекційний центр» Василь Блистів та його заступник Григорій Чайка і  старший науковий співробітник лабораторії селекції УкрНДЛГА Григорій Шлончак.

Ще у 1979-1983 роках під керівництвом Григорія Шлончака тут були закладені плантації загальною площею 20,5 гектара  щепленням саджанцями сосни звичайної з закритою кореневою системою. Тепер ці плантації під його ж керівництвом вже оновлюються.

У ДП «Остерський військовий лісгосп» планується створити додаткові об’єкти постійної лісонасіннєвої бази.

А торік атестовано дві  постійні лісонасінні ділянки плантаційного типу сосни звичайної  площею 4,8 гектара у ДП «Городнянське лісове господарство».

Загальна ж кількість об’єктів постійних лісонасіннєвих баз на перше січня цього року  вже налічує двісті тридцять одну із загальною площею 2729,6 гектара (без врахування плюсових дерев).

Кількість атестованих об’єктів постійної лісонасінневої бази – 173 плюсових дерева, 15,7 гектара атестованих плюсових насаджень, 44,3 гектара лісонасінних плантацій, 1361,8 гектара постійних лісонасінних ділянок та 1264,8 і 47,8 гектара генетичних резерватів.

Заготовлено 18064 кілограмів насіння деревних та чагарникових порід, в тому числі сосни звичайної 1517 кілограмів, жолудів дуба звичайного – 15278 кілограмів, інших порід – 1269 кілограмів. Закуплено також 12,2 кілограма насіння з документами про якість.

З об’єктів Постійної лісонасіннєвої бази заготовлено 6783 кілограмів насіння – 37,6 відсотка від загальної заготівлі, у тому числі 288 кілограмів насіння сосни звичайної. З нього 238 кілограмів першого класу якості, 50 кілограмів – другого класу якості, 6295 кілограмів жолудів дуба звичайного  (4695 кілограмів – першого класу якості та 1600 кілограмів –  другого класу, 1600 кілограмів  жолудів дуба північного першого класу якості. Порівняно з минулим роком кількість заготовленого насіння зменшилась.  У 2019 році вона становила 41,5 відсотка.

Найбільший процент заготівлі насіння з об’єктів Постійної лісонасіннєвої бази у  ДП «Семенівське лісове господарство» – 84,5 відсотка  та в ДП «Остерське лісове господарство» – 82 відсотки від загальної кількості.

На початок 2021 року перевіркою охоплено  99,9  відсотка заготовленого насіннєвого фонду (не надійшло на перевірку 16 кілограмів насіння листяних порід від ДП «Чернігівське лісове господарство).

Насіннєвий фонд заготівлі передзвітного року перевірено повністю.

Асортимент лісових порід  заготовленого насіння налічує 29 видів, тоді як в минулому році він налічував 27 видів.

Найбільший асортимент насіння лісових порід заготували у ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» та у ДП «Прилуцьке лісове господарство» – по 14 видів, у ДП «Семенівське лісове господарство, ДП «Холминське лісове господарство», ДП «Остерський військовий лісгосп» – по  11 видів.

Посівні якості насіння заготівлі звітного року в цілому, порівняно з якістю насіння заготівлі передзвітного року, залишились на високому рівні: кількість насіння першого і другого класів, як і торік,  –  99 відсотків.

Найкраща якість насіння в   ДП «Добрянське лісове господарство»,  у ДП «Ніжинське лісове господарство» та  в ДП «Семенівське лісове господарство».

Посівні якості перевіреного повторно у минулому році насіння, яке знаходиться на зберіганні, високі: кількість насіння першого і другого класів 2020 року стовідсоткова, тоді як позаторік – 98 відсотків.

Посадові особи лісогосподарських підприємств, уповноважені за відбирання середніх проб насіння, грубих порушень вимог ДСТУ 5036:2008 (невірне відбирання, пакування і маркування середніх проб насіння, оформлення актів відбирання, паспортів) не допускали.

Учасники авторитетної наради вирішили під особисту відповідальність забезпечити збір насіння з об’єктів постійної лісонасіннєвої бази не менше 45 відсотків від всього заготовленого, вести окремий облік насіння, вирощування садивного матеріалу та створення з нього  лісових культур.

Дотримуватись оптимальних строків заготівлі, перероблення  та  зберігання насіння у насіннєсховищах, пристосованих приміщеннях, де налагоджений постійний контроль за вологістю та температурою повітря.

Забезпечити своєчасну перевірку всього заготовленого насіння,  надання інформації  з обліку очікуваного врожаю лісового насіння ДО «Український ЛСЦ» та забезпечити   асортимент деревних та чагарникових порід не менше 10 видів для відповідних природних умов.

Постійно  забезпечувати належний санітарний стан об’єктів Постійної лісонасіннєвої бази, особливо лісонасінні плантації 1-го та 2-го порядку. Забезпечити інвентаризацію об’єктів Постійної лісонасінневої бази.

Учасники наради оглянули садивний матеріал для озернення, короби та теплиці, де вирощуються сіянці сосни звичайної, плантацію новорічних сосен, а саме плантацію сосни кримської.

А ще поставили за мету збудувати сучасний тепличний комплекс для вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою польського виробника. Таке будівництво обійдеться лісівникам Чернігівщини у 100 тисяч євро.

Після наради учасники оглянули Постійну лісонасіннєву базу та створені у минулі роки клонові плантації.

 

За інформацію Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства