Щоб ліс шумів кронами

DSCN7497

Працівники ДП «Городнянське лісове господарство» нинішньою весною вже заклали 208 гектарів нового лісу. Основні породи – сосна, дуб, береза. Крім того, лісівники створили 8,5 гектара плантацій новорічних ялинок і на 90 гектарах зробили доповнення лісових культур –підсадили дерева на минулорічних ділянках там, де це було потрібно.

Щороку весною все живе прокидається до нового життя. Початок весни для працівників лісового господарства – сигнал до початку активних дій. У лісі, окрім традиційних вирубок, розчисток, рубок догляду починається створення нових плантацій лісу майбутнього і догляд за молодими насадженнями минулих років. Крім того, додають лісівникам «головного болю» пали сухої трави на полях. Доводиться пильно стежити за станом пожежної безпеки. Що й казати, господарство величеньке. А, значить, і клопоту чимало. Силами самих тільки працівників лісового господарства обійтись важкувато. Та й про майбутнє слід турбуватись, а, значить, виховувати у громадськості і підростаючого покоління турботливе, шанобливе ставлення до зелених легень планети. Як це зробити? Найкраще – залучаючи якомога більше людей до створення нових насаджень і догляду за ними. Як то кажуть, хто сам посадив деревце, у того навряд чи підніметься рука зламати хоча б гілку.

Тому Державне агентство лісових ресурсів України щороку ініціює акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках», у ході якої учнівська та студентська молодь, громадськість, представники органів влади долучаються до створення пам’ятних ділянок лісу, парків, скверів, алей тощо, а також до процесів лісовідновлення і лісорозведення. Лісівники нашого району, турбуючись про наступну зміну, ще кілька років тому організували навчання школярів у Городнянському та Тупичівському шкільних лісництвах. Ми розповідали читачам неодноразово про їхню роботу. А у рамках акції «Дерева миру» у нинішньому році учні міського шкільного лісництва разом з працівниками міської ради 31 березня посадили понад 100 дерев берези, клену, липи біля прохідної колишнього заводу «Агат», а біля пожежної частини, довкола пам’ятного знаку чорнобильцям – кущі самшиту.

Першого ж квітня, не зважаючи на те, що погода стала вередувати і посипала з неба холодним дощем, учні Городнянського і Тупичівського лісництв завершили досаджувати у лісі останню з ділянок, посіявши на ній жолуді. Головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство» С.М.Заяць  для працівників райдержадміністрації та редакції, які у цей день вирішили приєднатись до школярів, спочатку організував цікаву і змістовну екскурсію по Городнянському, Моложавському і Тупичівському лісництвах. Її учасники мали змогу на власні очі побачити, як доглядають саджанці у лісництвах, як готують теплиці до посіву нових дерев. До речі, дякуючи такій організації роботи, лісівники не витрачають кошти на закупівлю насіння – у нинішньому році навіть надали допомогу власними саджанцями сосни іншим лісгоспам. Натомість ці кошти вкладаються у потрібні речі – протипожежну техніку тощо.

Побували ми й у сушарці, на власні очі побачивши, як саме насіння готується до того, щоб потрапити у землю. А поїздка по вирубках принесла справжнє задоволення. Не тільки від того, що приємно спостерігати, як до ладу ведеться лісове господарство – розчищення, санітарна вирубка, рубки головного користування та насадження—ніби добре змазаний механізм годинника у дбайливого господаря. А й від того, що лісівники настільки дбайливо ставляться до власних обов’язків, що навіть лісові дороги розчистили та висипали щебенем. І тепер по лісу від Моложави до Тупичева їхати зручно і комфортно, набагато краще, ніж, наприклад, по асфальтованому покриттю від Городні до Ільмівки.

Ми не дуже встигли допомогти дітям – нам залишились посадити тільки три останні ряди  жолудів, і ті школярі радісно допомогли зарити у землю. Їх чекала смачна юшка на вогнищі у дружньому колі, а на перспективу – поїздка у Седнів на кінний двір, яку для них організовують шефи.  Враження від побаченого залишилось надовго. От би всім так навчитися господарювати у районі, як це роблять лісівники. Розумно, виважено, з любов’ю до своєї справи і з перспективою на достойне майбутнє.

С.ЧУГАЙ

DSCN7500 DSCN7502 DSCN7509 DSCN7510

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства