Щоб ліси росли щедрими та дужими

Лісівнича наука і практика успішного лісогосподарювання довели, що головною умовою відтворення дужих і щедрих лісових насаджень є, звісно, висока якість насіння. А для отримання саме такого насіння необхідно забезпечити збереження його якості на всіх етапах підготовки – від збору шишок до висівання насіння в ґрунт.

 

У Добрянському лісгоспі діє потужний комплекс переробки та зберігання насіння. Сучасна технологія лісовідтворення включає кілька етапів підготовки насіння. Це передусім сортування і сушіння шишок, далі – вилучення з них насіння. Потім так зване обезкрилення насіннєвого матеріалу і нарешті його знезараження та підсушування.

Переробка шишок на Добрянському насіннєвому комплексі починається з їх очищення та сортування. На цьому етапі лісівники активно використовують барабан обробки шишок, завантажуючи їх до установки. Звісно, в процесі перемішування цих «плодів» сосни і ялини від них відокремлюються хвоя, лусочки, гілочки. Потім вже очищені шишки вивантажують з барабану і транспортують на подальшу переробку або зберігання.

Цю ж установку добрянські лісівники використовують і для третього етапу підготовки насіннєвого матеріалу – вилучення насіння з висушених шишок.

– Вже очищені шишки піддаємо термічній обробці в сушильній шафі. Залежно від породи шишки висушуємо при температурі від 40 до 60°С протягом 8-24 годин. Сушильну шафу використовуємо і на фінальному етапі підготовки насіннєвого матеріалу – підсушуванні насіння, – розповідає директор підприємства Іван Горохівський.– А для обезкрилення його використовуємо установку ОН-800 з форсунками для розпилення води та подачі стисненого повітря. Бо саме стиснене повітря ефективно відокремлює зволожені крилатки та очищує насіння від твердих домішок, – продовжив директор.

Щоб очистити обезкрилене насіння від пилу, крилаток та порожніх насінин добрянці тепер використовують ще й гравітаційний сепаратор.

Щоб видалити механічно пошкоджене та недорозвинене насіння, а також для знезараження вже відібраного якісного від збудників грибкових захворювань у ДП «Добрянське лісове господарство» використовують і вакуумну установку ОВАКОН.

Підприємству весь комплекс підготовки якісного насіннєвого матеріалу обійшовся в 962 тисячі гривень. Коштів не пошкодували, бо з доброго насіння і ліси будуть дужими та щедрими.

Такими лісами нині і славиться Добрянський держлісгосп – одне з найпотужніших лісових господарств Чернігівщини.

За інформацією ДП “Добрянське лісове господарство”

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства