Щоб новий рік став роком звершень, миру і добрих надій

1

Зазвичай у переддень нового року у більшості дружних родин намагаються порадувати один одного не лише подарунками, а ще й вчинками, які згуртовують, вселяють кожному добру надію на краще життя, на радість від нових здобутків у праці, навчанні.

У дружній родині лісівників області у переддень нового року також відбулася подія, яку можна розцінити як передвісницю доброї надії на нові, вищі здобутки в лісогосподарській галузі, в усіх трудових колективах. Відбулася ця подія в колективі наймолодшого члена «родини» лісогосподарських підприємств області — в ДП «Остерський військовий лісгосп», який приєднався до одинадцяти держлісгоспів у лютому 2013 року, ставши дванадцятим підрозділом Чернігівського ОУЛМГ.

Наймолодший лісгосп виявився напрочуд енергійним і одразу міцно вкоренився на придніпровській землі Сіверщини завдяки трудовій енергії лісівників та управлінському хисту керманича — досвідченого лісівника Валентина Судака, котрий до цього двадцять років працював головним лісничим Остерського держлісгоспу. А ще й родом звідси — зі старовинного села Морівськ.

Характерною управлінсь­кою ознакою господарювання остерських лісівників є те, що територія підприємства не поділяється на лісництва, а складається з п’яти майстерських лісогосподарських дільниць. Отож кількість лісових кварталів на площі 16617 гектарів сягнула 344 одиниць по 48 гектарів у кожному кварталі. Тим не менше, з цим клопітним господарством успішно справляються лише 75 працівників, даючи лад не лише лісовідновленню, а й захисту території від пожеж, переробці деревини. До того ж, завдяки трудовим звершенням остерських лісівників вироблено продукції за дев’ять місяців і отримано чистого прибутку 17 мільйонів 713 тисяч гривень, а сам лісгосп став найбільшим у Козелецькому районі платником податків до місцевого бюджету.

А втім, від здобутків учорашніх і сьогоденних повернімося, власне, до події, яка відбулася в ДП «Остерський військовий лісгосп» напередодні Новоріччя. А щоб глибше зрозуміти її значення для всієї лісівничої родини Чернігівщини, послухаймо, що розповідає головний інженер лісгоспу Валерій Рудько.

— У нашому колективі постійно йде пошук нових можливостей для нарощування виробничих потужностей, переробки деревини. Бо це, як мовиться, свіжа копійка в касу лісогосподарського підприємства, нові робочі місця, більш дбайливе використання лісових ресурсів. Такий пошук — свідчення постійних турбот про неоціненний зелений скарб передовсім керівника держлісгоспу Валентина Павловича Судака, котрий невтомно запроваджує в повсякденну практику господарювання ідеологію економного витрачання сировини як безпосередньо на лісових масивах, так і в цехах переробки деревини.

І от сьогодні в оновленому цеху деревообробки відкриваємо нову лінію з переробки низькоякісної деревини. Обладнання на цій лінії виключно вітчизняного виробництва. У цьому ж цеху надійно «прописалася» і пилорама 1982 року випуску, яка працювала ще на збройні сили СРСР, а тепер ось відмінно працює на Збройні Сили України. Якщо ж вести мову взагалі про технічне оновлення лісгоспу, яке ми встигли провести цього року, то слід згадати і встановлення нової відеокамери спостереження за лісом, яка, безумовно, послужить підвищенню рівня протипожежної безпеки лісових масивів, розташованих поблизу полігонів, де систематично відбуваються стрільби.

Задля примноження виробничих потужностей лісгосп придбав і два причепи-лісовози з гідроманіпуляторами. А ще один гідроманіпулятор змонтували на шасі автомобіля ЗІЛ-131, переобладнавши двигун останнього на дизельне пальне, що також посилить режим економії і ресурсів, і коштів. А загалом усе технічне оновлення стало можливим завдяки зусиллям нашого колективу, який живе і трудиться як одна дружна родина, долаючи у трудових звершеннях висоту за висотою, наповнюючи лише добрими надіями кожний трудовий день. Серед таких працівників і верстатники нової лінії переробки деревини Володимир Шевченко, Олександр Хоменко, Андрій Крикун, Євген Хицюк та багато інших працівників лісгоспу з усіх дільниць.

Ми б ще, мабуть, довго вели мову з головним інженером лісгоспу, та побачили, що до цеху наближаються Дід Мороз і Снігуронька, а з ними і багато шанованих гостей з району, селища і області, щоб перерізати символічну стрічку відкриття нової лінії з переробки деревини.

Участь у цьому урочистому заході взяли виконуючий обов’язки голови Козелецької РДА Віктор Петров та його заступник Артем Севастьян, начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар, селищний голова селища Десна Юрій Осташевський, перший заступник начальника-головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ Юрій Пономаренко… Ну і, звичайно, Дід Мороз та Снігуронька!

Настоятель церкви Архангела Гавриїла в селищі Десна отець Ярослав освятив нову технологічну лінію деревообробного цеху святою водою. На добро і на щастя. На непоборну надію всіх лісівників на мирне життя і звитяжну працю в дорогих кожному серцю Сіверянських лісах, містах і селах Чернігівщини, всієї України.

У цей же день урочисто відкрито і освячено і новий рекреаційний пункт на лісовому кордоні ДП «Остерський військовий лісгосп».

Слід зазначити, що це вже другий рекреаційний пункт у лісгоспі, укомплектований усім необхідним для мисливців та гостей — і мангалами, і затишними альтанками, й іншими зручностями. Вони немов запрошують усіх, хто звертає на лісову дорогу, щоб помилувалися нев’янучою красою, прилучилися до полювання, до збору різноманітних дарів лісу, до спілкування з працівниками ДП «Остерський військовий лісгосп», які нині на повний голос вітають усіх жителів Чернігівщини, всіх колег-лісівників з Новим, 2016 роком!

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

2

3

4

5

4

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства