Щоб запобігти лихові – розповсюдженню африканської чуми свиней

За ініціативи Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства 28 липня відбулася термінова нарада районних мисливствознавців та користувачів мисливських угідь області.

Йшлося про тривожну й актуальну ситуацію, викликану випадками виникнення африканської чуми свиней у деяких мисливських господарствах Бобровицького, Борзнянського та Куликівського районів.

Відкриваючи нараду, начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко відзначив те, що ситуація з африканською чумою свиней в області перебуває на контролі Кабінету Міністрів України, а також голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча.

Він доповів про заходи, спрямовані на запобігання розповсюдженню епідемії, які необхідно невідкладно здійснити обласному управлінню разом з мисливцями регіону, щоб не допустити міграції диких свиней на території Чернігівщини та інших суміжних з нею областей. Ця серйозна проблема потребує мобілізації значних зусиль як лісівників, так і мисливців та користувачів мисливськими угіддями. Крім того, Олександр Григорович наголосив, що полювання на пернату дичину, яке розпочнеться на початку наступного місяця ніхто не відмінить, а тому загроза поширення небезпечної інфекції  посилиться. Отож, зважаючи на цю обставину, слід усім грунтовно підготуватися, щоб запобігти лихові.

Виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Сергій Чаплієв відзначив, що у випадках виявлення хворих або загиблих тварин необхідно негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини. Адже керівників мисливських угідь постійно попереджували про те, що рішення Державної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації, прийняті у межах її повноважень, – обов’язкові для виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

 Начальник відділу мисливського господарства облуправління Микола Пиріг проінформував учасників наради про те, як виконувалося рішення ДНПК у 2014-2016 роках. З цією метою для його реалізації проведено депопуляцію диких свиней у кількості 1624 голови разом із виявленими загиблими тваринами.

Виступали на нараді і користувачі мисливських угідь. У їхніх виступах йшлося здебільшого про те, що ветеринарна медицина не повинна перекладати на «інші плечі» свої функції з виявлення випадків виникнення епідемії чуми у мисливських угіддях. Говорили й про створення фонду для збору коштів на боротьбу з епідемією.

Мисливці відзначали, що зменшити депопуляцію диких свиней надзвичайно важко, бо виявити їх у всіх лісах і болотах неможливо. Треба слідкувати ще й за тим, щоб ці тварини не розбіглися на території інших областей України.

А щодо завдання з депопуляції поголів’я дикого кабана, то у районах існують деякі (не залежні) від користувачів мисливських угідь фактори, які негативно впливають на виконання цього завдання. Основний же фактор той, що протягом тривалого періоду в лісових масивах перебувають люди, котрі збирають гриби, ягоди, просто відпочивають. Наявність великої кількості людей у лісах спричиняє ще активніше пересування тварин. Відтак відбулася міграція диких свиней з лісів у поля, засіяні кукурудзою. А площі їх значні. Тож ситуація не дозволяє розслаблятися, оскільки і в нашій, і в сусідніх областях, а також у прикордонні з  Білорусією продовжують виявляти випадки захворювання свиней на африканську чуму. Через водойми і суходолом проникають вони на українські поля, де кукурудза, бува,  стоїть до весни.

На нараді також виступили та внесли пропозиції щодо посилення боротьби з епідемією начальник обласної екологічної інспекції Леонід Бурковський та головний спеціаліст відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі департаменту екології та природних ресурсів  облдержадміністрації Микола Атрощенко.

На терміновому зібранні розглядалися й питання щодо ведення мисливського господарства, організації та проведення полювання, дотримання правил техніки безпеки під час полювання на пернату дичину, хутрових та диких парнокопитних тварин у сезоні 2017/2018  років на території нашої області.

Про організацію боротьби з браконьєрством та складання протоколів на порушників правил полювання.

Підвів підсумки наради начальник відділу мисливського господарства Чернігівського ОУЛМГ Микола Пиріг.

 

Володимир Бабич, головний спеціаліст відділу мисливського господарства Чернігівського ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства