Славної династії славні справи

Заслужений лісівник України Іван Данилець, син лісника Прокопа Данильця, батько начальника цеху переробки Олександра, з сім’ї лісничих села Вовчок Козелецького району Чернігівської губернії… Саме так, певно, записали б у церковній книзі про нинішній соціальний і цеховий стан багаторічного директора державного підприємства «Остерський лісгосп» Івана Прокоповича Данильця, якби йшлося про інші часи. Бо дійсно, вовчанські Данильці вже у трьох поколіннях – династія лісничих. Причому серед п’яти синів фундатора династії Прокопа Данильця продовжили потомствену справу відразу троє… а останній з династії – син Івана Олександр – після закінчення Київського Національного аграрного університету прийшов працювати саме в Остерський лісгосп, у цех переробки деревини. А ще день народження Івана Прокоповича майже співпадає з професійним святом – Днем працівників лісу…

Іван Прокопович закінчив Лубенський лісовий технікум, потім Київський Національний аграрний університет, лісогосподарський факультет. Працював майже на всіх посадах, пов’язаних з лісовими професіями: майстер лісу, помічник лісничого, лісничий Козелецького лісництва. Майже тридцять років він очолював колектив Остерського лісгоспу. За цей час лісгосп багаторазово займав призові місця в обласному змаганні. За вагомий внесок у розвиток лісогосподарської галузі директору присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України», а ще він нагороджений нагрудним знаком «За 40 років бездоганної служби в державній лісовій охороні України».

«Дбати про ліс – значить дбати про людей, що його доглядають»,– вважає Іван Прокопович Данилець. Мабуть, саме тому з покоління в покоління, від династії до династії відбувається справжня селекція фахових лісоводів, саме тому в лісі працюють самовіддані люди, які здатні віддати йому свої знання і силу, любов і навіть життя. Сказане – про знаного фахівця і талановитого організатора лісової справи Івана Прокоповича Данильця, який сьогодні 13 вересня відзначає своє 70-річчя.

Вітаючи ювіляра, начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко від усіх лісівників Чернігівщини побажав йому ще довго залишатися в строю, примножувати здобутки та виховувати наступні покоління лісівників.

 

Одним диханням з Данильцем

 

Весна минулась. Одцвіла калина,

Верхівки сосен підпирають вись.

Старезний дуб під ноги жолудь кинув,

Щоб у дубку продовжитись колись.

Тут час пливе розлого і повільно,

Тут можна слухать сонце і зорю.

Подейкують, що Соловей-Розбійник

Тут десь чекав на Муромця Іллю.

Тут ходять тіні тихо, як легенди.

Іще з далеких і сучасних літ.

Тут партизани готувались в рейди,

Й закохані збирали первоцвіт.

Такі ліси дістались Вам, Іване,

Така краса – хоч в серце перелий.

Тут кожна стежка добре Вами знана,

Тут найрідніше місце на землі.

І тут робота. Бережи й примножуй,

Якщо тебе покликано Творцем.

Тут деревця і навіть гілка кожна

Живуть одним диханням з Данильцем.

Бо він господар. Вирубки колишні

Вже затіняють молоді ліски,

От сосни йдуть з дубами впереміжку

На приостерські кручі і піски.

Шумлять ліси, довкіл співає птаство.

Така краса – хоч в серце перелий.

Уздовж і вшир росте наше багатство,

Що нарекли легенями землі.

 

Колеги та друзі

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства