Спорт, армія, сім’я – за «Олімпійський екомодуль»

Саме під цим гаслом минулої п’ятниці, 19 червня, в селищі Гончарівське Чернігівського району відбулася яскрава і глибоко змістовна подія, яка надовго запам’ятається не лише жителям селища і особливо його учнівській молоді, а й громадськості району та області. Бо таке хвилююче дійство, безумовно, спонукатиме жителів Придесення глибше усвідомлювати життєву необхідність оберігати довкілля, ліси, озера і річки, всі наші екосистеми як зіницю ока. Щоб передати прийдешнім поколінням квітучу і багату українську землю, на якій завжди житимуть фізично і морально загартовані, духовно багаті люди.

На святковому дійстві наголошувалося, що в ньому поєднуються олімпійська сила й добрі вчинки, любов до рідного краю і внутрішня людська краса, піклування про майбутнє нашої планети й мужність нашого народу, екологічна свідомість та спільна мета.

Також наголошувалося, що захист навколишнього середовища є пріоритетним напрямком роботи і Міжнародного олімпійського руху. Як свідчать останні події, пов’язані з пандемією COVID-19, безпечне середовище є важливим фактором людського існування.

Отож Національний олімпійський комітет України та його регіональні відділення  постійно опікуються питаннями екології. Через власні екологічні проєкти для дітей і молоді, за підтримки світових організацій та партнерів проводяться заходи, спрямовані на захист екології.

На урочистому дійстві також згадувалося, шо п’ятий рік поспіль в усіх регіонах нашої держави проводиться реалізація проєкту #Олімпік Лаб, завдяки якому учнівська молодь знайомиться з олімпійцями, дізнається про олімпійські цінності, про те, як будувати кар’єру, дотримуватися гендерної рівності.

Також наголошувалося, що торік до напрямків проєкту включили «Олімпійський екомодуль», який успішно реалізується регіональними відділеннями України за участі лісівників, екологів, олімпійців, волонтерів – всі вони щиро представляють молодому поколінню проблеми захисту навколишнього середовища. Реалізація такого проєкту також надає можливість активного залучення до екологічних проблем широких верств населення.

Здійснення всіх заходів реалізації цього проєкту нині відбувається з урахуванням вимог щодо епідеміологічної ситуації та з дотриманням умов карантину. Цей проєкт знайшов підтримку Комісії Національного олімпійського комітету України «Спорт та навколишнє середовище». Під час останнього засідання комісії, 20 травня 2020 року, ініційовано старт екологічних заходів проєкту з нагоди Міжнародного дня ООН «Всесвітній день довкілля», який щорічно відзначається в усьому світі 5 червня.

Як вже згадувалося, цей проєкт проходить під гаслом: «Спорт, сім’я, армія – за Олімпійський екомодуль»!

На урочистому дійстві схвильовано прозвучали вірші учнів Гончарівської гімназії, присвячені рідному краю, його природі, безцінним її багатствам.

Відкриваючи спільне обговорення екологічних проблем Придесення, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації Андрій  Кужель наголосив, що з огляду на актуальність цієї події в Гончарівській територіальній громаді є всі підстави для впевненості в тому, що спільними зусиллями ми виростимо здорову націю, якій залишимо у спадок чисту, квітучу, родючу українську землю!

На урочистостях з нагоди практичної реалізації проєкту «Олімпійський екомодуль» виступив  також заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Єленич. Він, зокрема, зазначив, що лісівники Чернігівщини постійно вболівають за збереження і примноження природних багатств Придесення, зокрема її неоціненного зеленого скарбу – лісу. Прагнуть, щоб міста, села, селища Чернігівщини були не лише з надійно захищеним довкіллям, а й неповторними в своїй красі, бо як стверджував колись мудрий філософ, краса врятує світ.

Саме задля краси і затишку населених пунктів Чернігівщини лісівники постійно піклуються про вирощування і догляд за екзотичними декоративними деревами і чагарниками, зокрема і тими, які не характерні для Полісся. До таких належать і туя колоновидна, саджанці якої ми сьогодні гуртом посадимо в найзаповітнішому місці селища Гончарівське. Додам також, що лісівники управління мають вдосталь садивного матеріалу, щоб постійно забезпечувати ним і всі інші територіальні громади, аби їхня зовнішня краса дивувала і радувала не тільки місцевих, а й приїжджих гостей Придесення.

В урочистому дійстві взяли участь Гончарівський селищний голова Віталій Рудник, заступник голови відділення Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області Андрій Дериземля, директор ДП «Остерське лісове господарство» Григорій Шульга, виконувач обов’язків директора, головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко, директор ДП «Чернігівський військовий лісгосп» Володимир Бригинець, заступник командира окремої танкової Сіверської бригади з морально-психологічного забезпечення підполковник Іван Медвєдєв, директор Чернігівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Ігор Ліфар, член виконавчого комітету Гончарівської селищної ради, начальник відділу інституту землеустрою Чернігівського району Іван Дементов.

Заступник голови відділення Національного олімпійського комітету в Чернігівській області Андрій Дериземля за плідну роботу в галузі охорони довкілля і виховання молоді в дусі олімпійських цінностей від Олімпійського комітету вручив грамоти виконувачу обов’язків директора, головному лісничому ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимиру Костирку та директору ДП «Остерське лісове господарство» Григорію Шульзі. Департамент також нагородив грамотами в рамках акції сім’ї військових, котрі є активними учасниками спортивного життя громади.

Після урочистостей всі учасники дійства вирушили до найзаповітнішого місця в селищі, де згодом буде зведено церкву Георгія Побідоносця. Щоб гуртом висадити тут під досвідченим наглядом лісівників декоративні рослини, аби вони прикрасили це священне місце, радували зір майбутнім поколінням жителів Гончарівського і багатьох його гостей, символізуючи безсмертні подвиги земляків.

У заході висадження декоративних рослин також взяли участь голова обкому профспілки Наталія Кудласевич та голова профкому ніжинських лісівників Юлія Стрілець.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства