У Чернігівському лісгоспі запрацювала модернізована шишкосушарка

Все живе бере свій початок із найменшого. Могутні ліси теж вирощені з мільйонів маленьких насінин. А щоб отримати якісне насіння, лісівники прикладають чимало своїх професійних зусиль, та найбільше -уваги і часу.

Ще у післявоєнний період, більше 70 років тому збудована шишкосушарка у Пакульському лісництві Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство». За цей час у напрямку заготівлі лісового насіння з’явилися нові сучасні технології.

Нещодавно запрацювала модернізована шишкосушарка в
ДП «Чернігівський лісгосп». Оновили приміщення та обладнання. Новий комплекс має повний цикл переробки сировини, а саме: шишок сосни, ялини та модрини. В історії лісгоспу залишиться шикосушарка із застарілими технологіями, яка відтепер має назву «Дільниця по переробці та зберіганню лісового насіння».

Оглянули оновлену шишкосушарку та перевірили її роботу начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко та директор
ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко.

  • Збереження та відтворення лісових насаджень — це основне завдання кожного лісівника. Дбаючи про майбутні ліси, Чернігівський лісгосп спрямував свою роботу на підвищення врожайності насіння, покращення технології заготівлі, переробки та зберігання лісонасіннєвої сировини, – наголосив директор підприємства Юрій Ревко.

Він також додав, що об’єми потужностей нової шишкосушарки дозволяють щомісяця переробляти біля 10 тонн шишок. Отримане насіння проходить перевірку і вже потім висівається у теплицях та розсадниках. Кожного року лісівники вирощують на підприємстві 1,1-1,5 млн сіянців сосни звичайної.

Перш, ніж потрапити до Дільниці по переробці та зберіганню лісового насіння, шишки проходять значний шлях: лісівники збирають їх на спеціальних клонових і родинних плантаціях лісонасіннєвої бази. Далі  -сортують та очищують. Це трудомісткий та відповідальний процес.

Про те, як функціонує нове обладнання шишкосушарки детально розповів лісничий Пакульського лісництва В’ячеслав Горбенко.

  • На першому етапі заготовлена сировина надходить до дільниці. Далі переміщують шишки до спеціальних контейнерів, де вони знаходяться певний час під дією відповідної температури. Потім потрібну кількість шишок завантажують до барабанної установки. Під час обертання та перемішування відокремлюються лусочки, гілочки тощо. На цьому етапі також проходить висушування шишки завдяки контрольованій температурі та безпосереднє вилучення насіння. Наступний вид обладнання – обезкрилювач, використовують для обезкрилення насіння під дією стисненого повітря. Завдяки гравітаційному сепаратору проходить фільтрація від «пустих» насінин.  Зберігається  насіння в холодильній камері у спеціальних ємностях при температурі від +2 до +5 °C.
  • Власне, висока якість насіння є запорукою створення високопродуктивних лісових насаджень. Тому лісівники мають забезпечити належне виконання завдань на кожному етапі лісовідновлення. На сьогодні інтеграція сучасних технологій сприяє покращенню показників якості лісового насіння та забезпечує його тривале зберігання, – зазначив начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Також наголосив, що виконання програми Президента у напрямку заліснення України неможливе без підвищення потужностей кожного об’єднаного підприємства.

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства