У кожному лісництві, на будь-якій майстерській дільниці слід працювати так, щоб якнайшвидше наблизити перемогу над знавіснілим агресором

Саме це стало лейтмотивом засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 25 жовтня в залі засідань управління.

Перед його початком відбулася презентація телевізійної системи виявлення та реагування на пожежі. Презентував нову телесистему «АЗИМУТ» в роботі реального часу представник харківської фірми-розробника ТОВ «ЛІС-ІНФОРМ» Євген Акуленко.

Учасники засідання ознайомилися з принципами роботи, технічними характеристиками та функціонуванням сучасної телевізійної системи з роздільною здатністю 4К. Зокрема, з програмним забезпеченням, вираховуванням координат із картографією та комплектом для пожежних автомобілів.

Присутні на колегії змогли самі спробувати, як користуватися телевізійною системою «АЗИМУТ» і в ролі диспетчера виявити пожежу, прокласти маршрут до неї та контролювати процес її гасіння.

На колегії була представлена також сучасна українська трекінг-система «UKRGPSAZIMUT», яка використовується для моніторингу та прокладання маршрутів до пожежі за допомогою навчального автомобільного комплекту. Учасники колегії на практиці змогли відчути себе водієм пожежного авто, побачити всі зручності використання комплекту в комплексі з сучасною телесистемою виявлення пожежі та реагування на неї «АЗИМУТ».

У засіданні взяли участь начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, його заступники – головний лісничий Вадим Фесюн та головний інженер Олександр Жук, а також директори ДП «Корюківське лісове господарство» Андрій Лашко, ДП «Ніжинське лісове господарство» Андрій Данько, ДП «Чернігівське лісове господарство» В’ячеслав Киченок, головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство» Максим Левкович, головний лісничий ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Віталій Сідько, начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько, начальник відділу лісового господарства Анна Прокопенко, начальник відділу – головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та звітності Лариса Каранда, начальник відділу економіки та фінансів Наталія Курись, голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич, головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед, головний спеціаліст відділу лісового господарства Олександр Тищенко.

Про стан роботи з управління персоналом на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ доповідав головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед:

– У зв’язку з військовою агресією російської федерації ми, на жаль, втратили двох працівників: Андрія Федоровича Бельдягу з Новгород-Сіверського лісгоспу та Віктора Михайловича Дзюбу з Корюківського лісгоспу. А ще раніше, у 2014 році, під час антитерористичної операції загинув Микола Григорович Лущик з Корюківського держлісгоспу.

Сумна статистика героїзму і мужності наших колег поповнилася ще й трьома членами сімей працівників наших підприємств: загинули син верстатника деревообробних верстатів з Новгород-Сіверського держлісгоспу Юрія Олексійовича Довганя Микола Юрійович Довгань, син тракториста Корюківського держлісгоспу Олексія Олександровича Карбовського Дмитро Олексійович Карбовський і син лісничого Холминського лісництва Олександра Володимировича Прояви Олександр Олександрович Проява. Вічну і світлу пам’ять про полеглих збережуть покоління лісівників у своїх серцях назавжди.

Були поранені Денис Володимирович Мороз з Корюківського держлісгоспу, Сергій Миколайович Яковенко, Олександр Іванович Горохівський з Чернігівського держлісгоспу та Яковенко Володимир Миколайович з Ніжинського лісгоспу.

На 1 жовтня цього року на підприємствах, включаючи штат обласного управління, фактично налічувалося 2146 працівників.

За оперативними даними на посадах, віднесених до посад державної лісової охорони за штатним розписом, разом з управлінням, повинно працювати 768 працівників, фактично ж на 1 жовтня поточного року працює 726, тобто є 42 вакансії.

На цей же період минулого року ми мали на підприємствах і в управлінні за штатом 708 посад, віднесених до державної лісової охорони і фактично на них працювало 655 працівників. Отже помітне зростання в цьому році чисельності працівників держлісохорони.

Про стан охорони праці на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ доповів начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько:

– До 1 жовтня цього року на лісогосподарських підприємствах Чернігівського ОУЛМГ стався один нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом.

Доповідач звернув увагу керівників лісогосподарських підприємств на необхідність покращення роботи з організації безпеки праці, а також на виконання вимог наказу Держлісагентства України № 752 «Про забезпечення економного споживання електроенергії в умовах дії воєнного стану».

Про стан роботи підприємств Чернігівського ОУЛМГ з громадськістю доповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Олександр Тищенко:

– Минулого тижня на латвійській конференції, присвяченій лісовому господарству, де нашу країну представляв заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Віктор Смаль, були представлені матеріали та фотоілюстрації бойових дій у лісах Чернігівщини, а саме їх наслідки. Латвійські колеги були вражені побаченим: «Після вашої презентації всі наші проблеми здаються вже не такими суттєвими», – зазначили.

За ініціативою Держлісагентства започатковано рубрику «Професія – лісівник». Вже вийшла серія випусків. Чернігівщина була представлена однією з найважливіших професій у лісовій галузі – це робота головного лісничого. Отримали схвальні відгуки і як результат – найбільшу кількість переглядів. За належну підготовку до заходу подяки одержали Чернігівський та Городнянський лісгоспи.

Мушу також наголосити, що авторитет лісогосподарських підприємств і їхніх працівників серед населення області залишається досить високим, і це необхідно підтримувати у роботі з громадськістю на місцевому рівні. Кількість депутатів в органах місцевого самоврядування і місцевих громадах зростає. Майже три десятки лісівників є депутатами рад усіх рівнів.

15 жовтня в Україні запрацював державний інтернет-магазин дров для населення «ДроваЄ» – https://drovae.gov.ua. Лісгоспи подають інформацію на сайт, встановлюють умови продажу, доставки дров, тощо.

Чернігівське ОУЛМГ рекомендує лісогосподарським підприємствам запровадити електронні черги на отримання замовлень. Щоб і заявки з інтернет-магазину, і заявки клієнтів, які купують дрова на місці, оброблялись прозоро, чітко в порядку отримання. І щоб це можна було легко перевірити, необхідно забезпечити належну комунікацію. Бо успішна комунікація – це репутація лісівника.

Ще одне важливе питання – це порушення заборони на відвідування поки що не повністю розмінованих лісів. Тому хотів би звернути увагу на необхідність наявності роз’яснювальної агітації шляхом встановлення відповідних аншлагів. А також на належний стан рекреаційних пунктів – нехай громадськість відвідує краще їх.

У питанні «Різне» порядку денного виїзної колегії виступив заступник начальника, головний інженер Олександр Жук. Він говорив про стан реалізації дров паливних громадам Чернігівщини. А заступник начальника, головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ Вадим Фесюн розповів, як завершується осіння лісокультурна кампанія і як виконується Програма Президента «Зелена країна». Наразі, під час осінньої лісокультурної кампанії, вже висаджено більше двох мільйонів дерев. А ще нагадав про необхідність звернути увагу на підготовку ґрунту під створення лісових культур наступного року.

Оскільки у цьому році неврожай жолудя дуба звичайного, то потрібно максимально сконцентрувати зусилля для його збору та своєчасно відправляти в державну організацію «Український лісовий селекційний центр» для перевірки посівних якостей насіння.

За дев’ять місяців направлено на перевірку 944 кілограми насіння деревних та чагарникових порід, перевірено їх 887 кілограмів – 94 відсотки, в тому числі за класами якості: першого та другого класів – 823 кілограми – 93 відсотки, третього класу якості – 64 кілограми – лише сім відсотків.

Підсумував роботу колегії начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він, зокрема, наголосив:

– У кожному лісгоспі, на кожній майстерській дільниці треба подвоїти, а то й потроїти зусилля кожного працівника, щоб наблизити перемогу над знавіснілим ворогом, виявляти максимум ініціативи і творчого пошуку на виробництві. Щоб ті лісівники, які нині зі зброєю в руках захищають Вітчизну і її територіальну цілісність, якомога швидше повернулися додому під зелені шати наших лісів до звичної і улюбленої справи. Все буде Україна! Буде жити і рости український ліс!

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства