У симбіозі з природою: борзнянські школярі вчилися «зимовому спілкуванню» з лісовими мешканцями

Зима цьогоріч видалася сніжною, тож підгодовувати лісових мешканців вкрай важливо, адже багато джерел їжі стали недоступними.

Саме тому лісові господарства до зими готуються заздалегідь: у їхніх коморах зберігається овес, сіно, гілки, кукурудза тощо. Окрім того, увагу звертають і на солонці. Так, наприклад, річна витрата солі для зайця-русака складає 3 кг, для косулі – 10 кг. Корм викладають у місцях концентрації тварин, там, де вони почуваються вільно і є малодоступними для сторонніх. Період підгодівлі може коливатися від 45 до 120 днів і залежить від замерзання верхнього шару ґрунту.

У ніжинському лісгоспі до цього питання підходять із усією серйозністю. Окрім вищезазначених заходів, проводять і просвітницькі, з дітками.

Тож на початку робочого тижня вихованці Борзнянської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Х. Алчевської разом із лісівниками вирушили до урочища Базарщина, де разом досліджували фауну та вчилися правильно підгодовувати лісових мешканців. Як виявилося, справа це не зовсім проста, адже кожна тварина потребує особливого ставлення та знань про неї. Так, наприклад, косуля більше полюбляє сіно, а дикий кабан – кукурудзу; сушеною горобиною та глодом люблять ласувати снігурі та омелюхи, а дятли і синиці надають перевагу салу та насінню соняшника.

Головний лісничий Олександр Марахонько, лісничий Борзнянського лісництва Юрій Перепечай та мисливствознавець Віталій Куліш провели змістовну екскурсію рекреацією, познайомивши учнів з її мешканцями: сім’єю диких кабанів, косулями, конем, фазанами та іншими тваринами. Окрім того, оглянули зимовий дендропарк: особливу цікавість у дітей викликали береза ягідна, ялиця та пробкове дерево.

Ну і звичайно, яка ж екскурсія без лісового чаю, меду та варення! Лісівники і юні природолюби за цікавою розмовою із задоволенням поласували дарами лісу і вже намітили наступну зустріч: навесні разом озеленюватимуть рідну Борзнянщину!

 

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства