У Холмах – новий директор лісгоспу

3 кінця квітня директором ДП «Холминський лісгосп» працює Борис Чепурний, а офіційне призначення відбулося нещодавно – 22 травня. Керівника представляли заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук, голова Корюківської РДА Олексій Мірошниченко та голова селищної територіальної громади Холмів Олександр Шевчик.

Нового керівника, образно кажучи, виростив трудовий колектив лісгоспу. Борис Михайлович добре знає райони північного Полісся, бо родом із села Авдіївка Сосницького району.

– Борисе Михайловичу, пригадайте хоча б побіжно, з чого починався Ваш шлях до лісу.

– Про роботу лісівника мріяв ще зі шкільної парти, тому й пішов навчатися до Чугуєво-Бобчанського лісничого технікуму, що на Харківщині. Але, звичайно, хотілося працювати в рідних лісах – на Чернігівщині. Отож був задоволений, коли після навчання направили до Холминського держлісгоспу. Тодішнє керівництво лісгоспу, оцінивши мої здібності, порадило все ж починати трудову біографію з «нижніх щаблів». Мене призначили помічником лісничого у Рейментарівське лісництво, де працював з березня по грудень 2004 року. А потім – рідні сосницькі ліси: два роки трудився в Сосницькому лісництві. Багато чого навчився і перейняв з досвіду тодішнього директора держлісгоспу Олександра Демченка та лісничого Сосницького лісництва Олександра Жука. І той практичний досвід дуже згодився, коли вже сім років працював лісничим Перелюбського лісництва. Тоді ж довелося розв’язувати й низку складних виробничих проблем. І ось з 2014 року по квітень 2017-го – на посаді головного інженера ДП «Холминське лісове господарство».

– А чи ставили за мету отримати вищу лісівничу освіту?
– Безумовно. Бо з роками зрозумів, що освітній і кваліфікаційний рівні потрібно підвищувати. Було, раніше їздив на курси до столиці, в інші міста, та усвідомлював – того недостатньо. Старші за віком товариші порадили здобувати вищу освіту без відриву від виробництва. Та й сам розумів – вона необхідна. Отож довго не роздумував, а вступив до Харківського аграрного університету імені Докучаєва на відділення «Лісове господарство». Навчаючись відчував, наскільки в університеті потужний кадровий потенціал, а викладачі – люди з великим практичним і науковим досвідом. Як і багато однокурсників, здобуваючи професійні знання, виконав низку практичних завдань, успішно захистив курсову з економіки лісового господарства, інших предметів.

– Призначення на посаду директора лісгоспу стало для вас несподіванкою?
– До певної міри, бо є й чимало інших успішних спеціалістів у лісгоспі, в котрих досвід роботи більший. Однак чомусь зупинилися на моїй кандидатурі – як мовиться, керівництву видніше. Обрали мене, мабуть, тому, що я деякий час заміняв керівника лісгоспу, добре знаю людей селища. І трудовий колектив лісгоспу в усіх його підрозділах мене теж добре знає. А тому, напевне, у Державному агентстві лісових ресурсів України та нашому обласному управлінні зупинилися на моїй кандидатурі. Цю довіру я виправдаю.

– Які першочергові завдання для колективу і Вас, його очільника?
– Передусім не втратити позицій, які здобули раніше. Показники, вважаю, маємо стабільні. Головне – утримати на цьому рівні підприємство з досить розгалуженою структурою, де тепер трудиться 329 працівників. Маємо кілька виробничих підрозділів, а лісів – понад 39 тисяч гектарів у кількох районах Чернігівщини. Звичайно ж, будемо постійно поліпшувати умови праці на виробничих дільницях. Поступово збільшуватимемо й обсяги переробки деревини.

– Чи є проблеми в охороні лісу та яка найбільш невідкладна?
– Наступ на хвойні породи верхівкового короїда. Його агресія найбільш відчутна в наших південних лісництвах. А нинішні заходи законодавчо обмежують санітарні рубки у період тиші. Добре, що над цією проблемою невтомно працюють українські науковці. І віриться, що з часом будуть знайдені більш ефективні методи боротьби зі шкідником.

За інформацією ДП «Холминське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства