Усім, хто запобігатиме лихові і рятуватиме ліс від пожеж

Саме таке актуальне призначення виданого під егідою Національного університету біоресурсів і природокористування України, ДП «Остерський військовий лісгосп» та за ініціативи його директора – кандидата сільськогосподарських наук Володимира Брайка «Довідника лісового пожежного».

Авторський колектив цього вкрай потрібного довідника вельми авторитетний: це, передусім, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісівництва НУБіП України, керівник регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж С.В. Зібцев, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри лісівництва НУБіП, співробітник регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж О.М. Сошенський, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри лісівництва НУБіП і теж співробітник регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж В.В. Гуменюк й ініціатор видання – кандидат сільськогосподарських наук, директор ДП «Остерський військовий лісгосп» В.Б. Брайко.

Те, що саме такий довідник вкрай сьогодні необхідний усім, хто запобігатиме лихові, рятуватиме ліс від пожеж у зоні Північного Полісся, де переважають хвойні лісові масиви, ні в кого з лісівників і вогнеборців Чернігівщини не викликає заперечення. А навпаки – цей довідник вони зустріли зі схваленням.

Це повною мірою було продемонстровано під час проведення польового тренінгу лісових пожежних та на круглому столі «Пожежі в природних та культурних ландшафтах України: розбудова цілісної системи охорони від пожеж у лісах, на сільськогосподарських землях та в інших природних системах», які відбулися з 7 по 10 квітня цього року і в яких взяв участь директор Глобального центру моніторингу пожеж, професор Йохан Георг Голдаммер з міста Фрайбург (Німеччина), котрий також схвально відгукнувся про «Довідник лісового пожежного».

Звичайно, видання такого довідника на часі і стане у великій пригоді для працівників лісового пожежного нагляду, рятівників і керівників підрозділів ДСНС України, усіх, хто залучатиметься до ліквідації лісових пожеж. Особливо, якщо при цьому врахувати низький рівень культури населення за умов заготівлі ним деревини, збирання щедрих плодів наших лісів, підготовки до весняних польових робіт, коли нерідко навмисні підпали знищують не лише підсохлу рослинність, фауну полів і луків, а й найцінніший скарб Полісся – його хвойні ліси.

Характерно, що цей довідник не тільки враховує найновіші технології лісового пожежогасіння, досвід їх використання в США і Європі, а й вчить, як елементарно діяти кожному лісовому пожежному, кожній людині, котра опинилася поблизу пожежі в лісі, на полі, де вже палає суха трава. Крім того, цей довідник чітко орієнтує і пожежних, і всіх рятівників лісу включно з авіацією й іншою технікою для пожежогасіння, як запобігти поширенню нищівного вогню, врятувати від нього ліс, а населення – від біди.

Додамо до всього сказаного, що «Довідник лісового пожежного» – це ошатне, зручного формату, добре ілюстроване видання, яке дохідливо, переконливо і вичерпно донесе до свідомості і професійного вміння не лише лісових пожежних, рятівників з підрозділів ДСНС України, а й усіх, хто любить, береже і завжди берегтиме наші  сіверянські ліси, як завчасно попередити лихо,  як з найменшими втратами для лісу і людей його подолати.

 

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства