В сучасних еколого-економічних умовах вітчизняне мисливство повинно стати прибутковим  і туристично привабливим

Саме цій меті був підпорядкований глибокий і всебічний аналіз комплексу проблем, які обговорювали користувачі мисливських угідь на семінарі-нараді 20 січня в актовій залі Чернігівського ОУЛМГ

На це зібрання були запрошені представники Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Віталіна Синіговець та Микола Овсяник, представник Головного управління статистики в області Галина Зінич, виконувач обов’язків президента, перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний, районні мисливствознавці та користувачі мисливських угідь Чернігівщини.

Відкриваючи нараду, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко наголосив, що в сучасних еколого-економічних умовах вітчизняне мисливство може бути заняттям прибутковим і туристично привабливим. Про це, до речі, свідчить досвід багатьох держав Євросоюзу. Мисливські угіддя України та Чернігівщини потенційно багатші за європейські, але рівень ведення та ефективність мисливського господарювання у нас істотно поступаються європейському.

Чи не найбільше нам дошкуляє браконьєрство. Не всі ще усвідомили, що браконьєрство – не тільки відповідальність перед законом, але й відповідальність перед завтрашнім днем, перед майбутнім. Про це необхідно пам’ятати кожному, хто стає на таку злочинну стежку. Тільки торік лісова охорона Чернігівського ОУЛМГ склала 158 протоколів стосовно браконьєрів, а до суду, на жаль, направлено лише вісім справ.

Виконувач обов’язків президента, перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний зазначив, що останні три роки, з моменту створення Асоціації, були нелегкими як для держави в цілому, так і для мисливської галузі зокрема. За час роботи оновлених Парламенту та Уряду зареєстровано рекордну кількість наднебезпечних проектів нормативних актів з різноманітними елементами нищівної антимисливської риторики.

А між тим за час діяльності Асоціації  проведено кропітку організаційну роботу з її розбудови. Розроблено нову редакцію Статуту, проведено перший з’їзд Асоціації. У роботі з’їзду взяли участь 180 делегатів з усіх областей. На з’їзді обрано керівні та контрольні органи Асоціації, створено відокремлені підрозділи у всіх областях України, Таким чином Асоціація набула Всеукраїнського статусу!

Для забезпечення роботи апарату Асоціації укомплектовано його штат із чотирьох осіб – виконавчого директора та менеджерів. Звичайно, це потребує відповідних фінансових видатків. Проте на виконання рішення першого з’їзду Асоціації про встановлення порядку та розміру сплати досить символічних членських внесків, належним чином не відгукнулися ані користувачі угідь, ані  мисливці…

І все ж, попри неналагоджене самофінансування, у минулому році Асоціація брала активну участь в загально-просвітніх і дитячо-юнацьких заходах, провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію з розвитку вольєрного господарства та звернулася до державних органів з відповідними вимогами, а також виступила співорганізатором мисливських форумів і фестивалів у Львівській, Рівненській та Чернігівській областях.

Виконувач обов’язків президента Асоціації, перший віце-президент Всеукраїнської Асоціації  мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний проінформував учасників наради про те, що проводилися моніторингово-аналітичні дослідження, відбувалася регулярна підготовка наукових та публіцистичних статей. Видано три книги на  мисливську тематику. Відбулися зйомки фільмів, виступи перед пресою та телебаченням. Асоціація також делегувала своїх представників до CIC (Міжнародна Рада з полювання і охорони тваринного світу), IUGB (Міжнародний союз біологів-мисливствознавців) та МСОП (Міжнародний союз охорони природи). Співпрацювали і з FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) та FACE (Федерація мисливських і природоохоронних асоціацій Європейського Союзу). А ще ж  постійно консультували користувачів угіддями з різноманітних проблем мисливського господарювання. Все це також наші спільні починання і досягнення!

Асоціація – єдина з громадських мисливських об’єднань України регулярно делегує своїх представників на засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, де розглядаються законопроекти стосовно мисливського господарства і полювання. Представники Асоціації першими ввійшли до громадських рад, профільних комісій і робочих груп центральних органів виконавчої влади – зокрема Міндовкілля та Держлісагентства України.

Упродовж останніх років Асоціація  провела велику роботу з підготовки змін до законодавства. Розроблено та передано народним депутатам три законопроекти (в тому числі два у 2021 році), спрямовані на розбудову галузі, захист прав мисливців, охорону мисливської фауни під час  сільськогосподарських робіт і використання агрохімікатів та захисту мисливських видів від неправомірного занесення до Червоної книги.

Організовано фахове опонування цілій низці антимисливських законопроектів (№/№ 0870, 2232, 2351, 2448, 3563, 4461, 5302, 5413). Розроблено проект «Концепції розвитку мисливського господарства» для Державного агентства лісових ресурсів України, разом з партнерськими спільнотами підготовлено подання до Президента про встановлення в Україні професійного свята працівників мисливського господарства та мисливців – «День мисливства» та інші важливі нормативні ініціативи.

Разом з тим, відзначив доповідач, соціально-політична ситуація навколо мисливської галузі продовжує загострюватися. Немає також об’єктивних підстав вважати, що у 2022 році вона буде змінюватися на краще. Свідченням цьому є утворення антимисливської за своєю суттю парламентської коаліції з 29 народних депутатів.

У Верховній Раді реєструють і нові антимисливські законопроекти, триває переслідування користувачів, які мають угіддя в межах об’єктів природно-заповідного фонду; покроково реалізуються наміри «зооактивістів» переатестувати всіх українських мисливців за власними правилами, не припиняються політичні спроби суттєво звузити сезон полювання, ведуться розмови про цілковиту заборону полювання в Україні на окремі види водоплавних і копитних!

Все це свідчить, що всім користувачам мисливських угідь необхідно  об’єднуватися і демонструвати свою непохитність у відстоюванні власних конституційних прав!

Начальник відділу мисливського господарства – головний мисливствознавець Чернігівського ОУЛМГ Микола Пиріг доповів про організацію та проведення якісного обліку мисливської фауни в угіддях усіх користувачів області та затвердження лімітів добування в сезон полювання 2022-2023 років.

Він також нагадав про необхідність своєчасного надання користувачами мисливських угідь області Чернігівському ОУЛМГ річної звітності та статистичної форми 2-ТП (мисливство). Йшлося і про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, про заходи з ліквідації та запобігання розповсюдженню африканської чуми свиней, посилення заходів з профілактики сказу.

Не обійшов увагою Микола Пиріг і питання техніки безпеки під час  полювання,  організації рейдів з охорони державного мисливського фонду, а також упорядкування мисливських угідь їхніми користувачами.

Головний мисливствознавець Чернігівського ОУЛМГ нагадав про необхідність укладення договорів про внесення плати за користування мисливськими угіддями між їхніми користувачами та власниками або постійними землекористувачами земельних ділянок, на яких розташовані ці угіддя, згідно ст. 24 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»,  а також про виконання плану моніторингу інфекційних хвороб птиці, проведення діагностичного відстрілу перелітних птахів з метою досліджень на високо- та низькопатогенний грип птахів.

Начальник відділу мисливського господарства Чернігівського ОУЛМГ Микола Пиріг також проаналізував та підсумував діяльність користувачів мисливських угідь області за минулий рік щодо поліпшення ведення мисливського господарства, організації та проведення полювання, охорони державного мисливського фонду.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства