Від насінини – до зеленої крони

Якщо у хліборобів весняний день рік годує і вони, незважаючи на воєнне лихоліття, збирають урожай і засівають новий, аби врятувати від голоду світ, то лісівники Чернігівського Полісся за весняну і особливо за осінню лісокультурні кампанії рятують світ від тяжких екологічних випробувань століття. Цим захищають людство зеленим смарагдом лісів, як самосійних, так і створених.

Не зважають навіть на те, що рашисти позалишали у багатьох лісах свої криваві сліди. Але в тих лісах, які перевірили піротехнічні підрозділи ДСНС, вже садять молоді ліси, тим самим успішно реалізуючи Програму Президента України «Зелена країна». І це вже традиція поліщуків.

Так, ще в позаминулому столітті Пакульська лісова школа зупинила наповзаючі від Дніпра піски саме завдяки посадкам сосни. Тепер тут шумлять високі соснові бори.

І в колишньому агропідприємстві «Авангард», який очолював Герой України і Герой Соціалістичної праці, на жаль, вже покійний Олександр Боровик, з ярами, які, ніби ножем, краяли родючі ґрунти, теж боролися висадженням різноманітних дерев, коріння яких тримало родючий ґрунт.

Це з історичного минулого. А як сьогодні проводиться ця важлива лісокультурна робота в лісництвах і загалом в лісгоспах Чернігівського ОУЛМГ?

Слід зазначити, що осіння лісокультурна кампанія включає цілий комплекс невідкладних лісогосподарських робіт. Це заготівля насіння, підготовка ґрунту під створення лісових культур, їх доповнення та інших лісогосподарських робіт. Звернімося до виконання запланованих заходів.

Лісогосподарські підприємства створили лісових культур на площі 1816,5 гектара (104 % завдання), проведено доповнення лісових культур на 905,2 гектара (115 % завдання), догляд за лісовими культурами проведений на площі 4910 гектарів (127 % завдання) інші заплановані лісокультурні заходи виконуються.

ДП «Корюківське лісове господарство» в поточному році було створено лісових культур на площі 414,8 гектарів (101 % завдання), із них захисних лісових насаджень (нових лісів) на площі 7,4 гектара (106 % завдання). Проведено також сприяння природному поновленню на площі 22,3 гектара. Доповнення за лісовими культурами проведено на площі 60,4 гектара (102 % завдання). Догляд за лісовими культурами перевиконано також – при плані 807 гектарів проведено на площі 1128 гектарів, із них захисних лісових насаджень – на площі 22,3 гектара. І з висіванням культур в лісових розсадниках теж справи успішні. Та й насіння заготували 1400 кілограми. (123 % завдання). Заготовлені в більшості основні породи для Полісся: сосна звичайна 86 кілограмів, ялина 5 кілограмів, дуб звичайний 1200 кілограмів та інших порід заготовлено 109 кілограмів.

Ніжинські лісівники під час лісокультурної кампанії створили трохи більше 295 гектарів лісових культур із запланованих 332 гектарів, в тому числі захисних лісових насаджень (нових лісів) на площі 2 гектари (100 % завдання). Доповнення лісових культур проведено на площі 15 гектарів. Догляд за лісовими культурами проведений на площі 1092,2 гектара (156 % від завдання), за захисними лісовими насадженнями – на площі 34,4 гектара (115 % завдання). А от з обробітком ґрунту на наступний рік трохи гірше – планували обробити 10 гектарів, однак роботи так і не розпочиналися. Зате в лісових розсадниках план перевиконали та продовжують восени висівати жолуді дуба. А ще заготували 7216,8 кілограма насіння: сосни звичайної більше від плану, ялини теж майже вдвічі більше, дуба звичайного – стільки скільки планували.

У ДП «Чернігівське лісове господарство» створили лісові культури на площі 378,7 гектара та захисних лісових насаджень на площі 2 гектари, успішно виконавши план. Із загальної площі створених лісових культур восени створено на площі 244,4 гектара. Провели також сприяння природному поновленню на площі 2,8 гектара. Успішно проводиться догляд за лісовими культурами і обробітком ґрунту під нові лісові культури на 2023 рік.

У ДП «Городнянське лісове господарство» фактично створено лісових культур 409,5 гектара (127 % завдання). Доповнення лісовими культурами здійснили на 120 гектарах, вдвічі перевиконавши план.  Догляд за лісовими культурами теж ведеться якісно. І з обробітком ґрунту під нові лісові культури на 2023 рік все гаразд.

Тепер щодо ще однієї важливої складової осінньої лісокультурної кампанії – заготівлі насіння. Якщо коротко – загалом справи у городнянців із цим йдуть непогано. Так, з плану 1350 фактично заготували 1352 кілограмів, а насіння сосни  навіть трошки більше,  ялини – вдвічі більше, а от дуба звичайного – якраз стільки, як і планували.

У ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» створили лісових культур на площі 316,2 гектара (103 % завдання), в тому числі – захисних лісових насаджень (нових лісів) на площі 18 гектарів (100 % завдання). Доповнили лісових культур трохи менше, ніж планували. Проведено сприяння природному поновленню теж на значно більших площах.

Заступник начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, головний лісничий Вадим Фесюн відзначив, що саме ДП «Чернігівське лісове господарство» (директор В’ячеслав Киченок, головний лісничий Денис Землянко), ДП «Городнянське лісове господарство» (директор Валентин Реуцький, головний лісничий Максим Левкович) і ДП «Корюківське лісове господарство» (директор Андрій Лашко, головний лісничий Віталій Скоробагатий) практично вже успішно завершують осінню лісокультурну кампанію.

Згадаймо і про самосійні ліси. На нашому Поліссі традиційно їх  найбільше. Це своєрідний  «зелений пояс» Сіверського краю – справжній подарунок природи, який вже налічує майже 12 тисяч гектарів. І справа лише за тим, щоб територіальні громади Чернігівщини без зайвого зволікання передали  цей «зелений пояс» Держлісфонду України.

Завдяки цьому наскільки ж якісно і ефективно зросте рівень природного заліснення Чернігівщини! Цього прагне і Президент своєю програмою «Зелена країна». Її схвалюють і європейці, бо розуміють: зелений  пояс Полісся – надійний захист від природних катаклізмів.

Та й територіальні громади від цього виграють. Адже самосійні ліси  захищатимуть поля і населені пункти, сприятимуть розвитку громад і бізнесу.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства