Відтворимо ліси разом

Чернігівщина – край лісів, садів, озер, річок. І це багатство буде збережене для прийдешніх поколінь лише тоді, коли кожний із нас полюбить природу. Багато змін відбулося в довкіллі рідного краю, та хвилюють найбільше ті, з якими пов’язані екологічні проблеми – вирубка лісів, збільшення кількості рослин, занесених до Червоної книги України, забруднення навколишнього середовища.

Саме для виховання в учнів бережливого ставлення до природи, покращення рівня екологічної свідомості, поглиблення теоретичних знань з біології, набуття нових умінь та навичок у галузі лісівництва, отримання відомостей про діяльність лісового господарства в області організовано діяльність учнівських лісництв.

Поштовхом для їх створення на Чернігівщині стала робота ланки юних лісівників у Гурбинській середній школі Срібнянського району (керівник Іваненко Василь Павлович, директор школи), створеної ще в 50-х роках минулого століття. У 60-х роках минулого століття працювали шкільні лісництва в Козелецькому, Новгород-Сіверському, Городнянському, Ріпкинському, Щорському і Чернігівському районах. У 70-х роках  вже діяло 20 шкільних лісництв. У 80-х діяло 53 шкільні лісництва. Серед кращих – Добрянське Ріпкинського, Дроздівське Куликівського та Авдіївське – Сосницького районів.

Це був період закладання найбільших штучних лісів та дренажних лісосмуг. Юні лісівники надавали значну допомогу у вирощуванні садивного матеріалу, висаджували дерева і кущі, доглядали молоді насадження, збирали насіння дикорослих рослин, лікарську сировину, гриби, ягоди, заготовляли корми та підгодовували птахів і звірів у зимовий період.

У 1986 році Чернігівщина стала однією з областей, що постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Її наслідки не дозволяли у повному обсязі проводити природоохоронні і господарські роботи на відкритому ґрунті. Тож у 90-х роках діяло лише 7 шкільних лісництв.

У 2000-х роках учнівські лісництва почали відновлюватися. На початку 2014 року їх було вже 14. А протягом останніх двох років створено ще два нових учнівських лісництва – на базі Комарівської загальноосвітньої школи-інтернату та Остерської гімназії Козелецького району.

Нині в області 17 учнівських лісництв, 23 гуртки юних лісівників, які охоплюють  близько 700 учнів.

Головним напрямком роботи учнівського лісництва Добрянської ЗОШ є вивчення лісових багатств, екологічних проблем, практична діяльність із розведення лісоутворюючих культур, поширення екологічних знань серед населення. Юними лісівниками проводиться практична робота на закріпленій ділянці лісу площею 9 га. Торік  вони провели науково-дослідницьку роботу «Вплив строків посіву сосни звичайної та біогумусу на ріст і розвиток сіянців сосни», вивчили біологічні особливості сосни звичайної, дослідили її значення як основної рослини Добрянського лісгоспу.

Вихованці учнівського лісництва – активні учасники обласної акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», різноманітних природоохоронних операцій. Як переможці обласного зльоту,  були делеговані від Чернігівщини на фінальний етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Черкаського обласного центру обдарованої молоді, де команда презентувала учнівське лісництво та його науково-дослідницьку роботу.

Позитивний досвід відновлення лісів напрацювало Новоборовицьке учнівське лісництво Сновського району. Нині за ним закріплено 4,7 га лісу, розсадник декоративних рослин. Торік учні працювали над науково-дослідницькою роботою «Тимчасові розсадники без корчування пнів». Юні лісоводи переконалися, що такі розсадники відіграють велике значення – не руйнується структура ґрунту, створюються оптимальні умови для життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів. Виявили і недоліки корчових розсадників.

Добрих слів заслуговує і  Галайбинське учнівське лісництво. Школярі проводять практичні роботи в Борзнянському лісовому господарстві: здійснюють облік і вимірювання дерев, доглядають за лісовими мешканцями, збирають насіння (в цьому році провели акцію «Молода діброва», під час якої зібрали 70 кг насіння дуба),  спостерігають за місцями поширення рідкісних та зникаючих рослин. За останні три роки юні лісівники посадили 15 га дубових насаджень, провели науково-дослідницьку роботу «Вирощування стійких дубових насаджень в урочищі Галайбине».

Виховувати у школярів доброзичливе ставлення до праці, любов до природи, поглиблювати знання з біології – такі завдання ставить перед собою учнівське лісництво «Зелений патруль» Лісовосорочинської ЗОШ Прилуцького району. Діти не раз демонстрували свої здобутки під час зльотів учнівських лісництв, акцій «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Ліси для нащадків», «Юннатівський зеленбуд», конкурсів, операцій тощо.

Юні лісівники надають значну допомогу Кам’янському лісництву. Провели науково-дослідницьку роботу «Біологічні особливості декоративних кущів у зв’язку з інтродукцією на території Прилуцької дослідної станції. Способи їх розмноження на території Кам’янського лісництва». Учні вивчили особливості росту і розвитку інтродукованих рослин.

Не відстає від більш досвідчених лісництв і учнівське лісництво «Паросток життя» Погорільської ЗОШ Семенівського району, яке працює на базі ДП «Семенівське». Воно об’єднує 18 учнів, за якими закріплено 1 га лісу (квартал №26 Радомського лісництва). Торік розробили проект «Моя маленька Батьківщина», під час реалізації якого діти  заклали дендропарк на території школи, висадивши саджанці рідкісних декоративних дерев та кущів. Юні лісівники постійно проводять просвітницьку та профорієнтаційну роботу. Під керівництвом працівників лісового господарства провели науково-дослідницьку роботу «Зростання, користь і цілющі властивості чорниці звичайної».

Чимало добрих справ на рахунку учнівського лісництва Холминської ЗОШ  Корюківського району. За ним закріплено 2,8 га лісу (3 квартали). Юні лісівники заклали екологічну стежину, висадили сіянці сосни та ялини, виготовили та розвісили шпаківні і годівнички, обгородили мурашники, заготовили віники для підгодівлі тварин взимку. Школярі провели науково-дослідницьку роботу «Дослідження ефективності використання стимуляторів росту для вирощування сосни звичайної», а також виростили 3600  сіянців сосни, які висадили на території лісгоспу.

Не перший рік працює гурток юних лісівників на базі комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів». Юннати закладають нові зелені насадження, проводять доповнення лісу, збирають насіннєвий матеріал, ведуть дослідницьку роботу з лісівництва. Щороку гуртківці беруть активну участь в обласній акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» та Всеукраїнській природоохоронній акції «Ліси для нащадків».

Тісно співпрацюють юні лісівники зі спеціалістами управління лісового та мисливського господарства. Досвідчені лісівники передають досвід гуртківцям під час профорієнтаційних зустрічей, бесід, спільної роботи з відновлення лісових насаджень.

Вихованці учнівських лісництв щороку поповнюють студентські лави навчальних закладів, які готують спеціалістів для лісової галузі. Більшість із них, закінчивши навчання, повертаються до рідних лісгоспів.

Тетяна Корень, методист

комунального закладу

«Чернігівська обласна станція

юних натуралістів»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства