ВІДТВОРИМО ЛІСИ РАЗОМ

14-15 березня до Міжнародного дня Лісу під егідою Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України спільно із Національним університетом біоресурсів та природокористування України, Навчально-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом». Тема конференції: «Науковий пошук молоді у лісовідновленні та лісозбереженні».

Метою заходу було привернення уваги державних та громадських організацій до проблем збереження біологічного різноманіття лісових екосистем, відтворення та розширення площі високопродуктивних стійких насаджень; підвищення фахового рівня керівників учнівських лісництв, а також сприяння співпраці навчальних закладів, органів державної влади, громадських організацій в поліпшенні ефективності роботи учнівських лісництв.

Учасниками конференції стали методисти та керівники учнівських лісництв позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, наукові та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, профільних науково-дослідних установ, працівники підприємств, установ та організацій лісового господарства.

Від підприємства участь приймали керівники учнівського лісництва інженер лісових культур Аліна Майборода та вчитель хімії і біології Лісовосорочинської ЗОШ Тетяна Горбач.

Перший день заходу проходив у стінах НЕНЦ. З вітальним словом відкрив конференцію директор еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти Вербицький Володимир Валентинович.

В програмі конференції розглядались питання: наукового пошуку молоді у лісовідновленні та лісозбереженні; профорієнтаційна робота позашкільних навчальних закладів освіти з молоддю лісівничого профілю; основні тенденції розвитку лісового господарства та лісової освіти; особливості ведення лісового господарства США; відтворення лісів в Україні: сучасний стан, проблеми та перспективи та ін..

Працювали дискусійні майданчики: «Дендропарки як наукові біолабораторії» та «Участь учнівських лісництв у формуванні професійних інтересів».

Наступного дня для учасників конференції свої двері гостинно відчинив НУБіП України.

Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України представив у своїй доповіді кандидат с/г наук, заступник директора з навчально-виховної роботи Віктор Адамович Свинчук, який детально ознайомив учасників конференції з історією та сучасністю інституту.

Потім робота продовжилася в навчальних лабораторіях ННІ лісового та садово-паркового господарства НУБіП України проведенням майстер-класів та практикумів на тему: «Посівні якості насіння та методика їх визначення» (Іванюк Ігор Вікторович, кандидат с/г наук, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового та садово-паркового господарства НУБіП України), науковий практикум кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції (Шевчук Марія Олександрівна, кандидат с/г наук, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції), майстер-клас кафедри таксації лісу та лісового менеджменту з використання сучасних інструментів та обладнання для обліку лісових ресурсів (Білоус Андрій Михайлович, доктор с/г наук, завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту), науковий практикум кафедри лісівництва з лісової пірології (Зібцев Сергій Вікторович, доктор с/г наук, професор кафедри лісівництва).

Також учасників конференції привітав доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НААН України, академік Лісівничої академії наук України та Міжнародної академії інформатизації, директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України Лакида Петро Іванович.

Підводячи підсумки кандидат с/г наук, методист НЕНЦ Анна Трохимчук зазначила, що Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України – сучасний провідний заклад позашкільної освіти, який координує діяльність 560 учнівських лісництв. Понад 18 тис. юних лісівників України стали активними учасниками Всеукраїнських трудових акцій: «Ліси для нащадків», «Юннатівський зеленбуд», «Майбутнє лісу в твоїх руках» та конкурсів «Парки – легені міст і сіл», «Юні дослідники МАН».

З метою підвищення ефективності роботи, НЕНЦ спільно з Державним агентством лісових ресурсів України, профільними вищими навчальними закладами, громадськістю формують свідоме ставлення до праці, охорони природи, відтворення лісових ресурсів рідного краю, вибору майбутньої професії. А в цьому році планується проведення ХІІІ Зльоту учнівських лісництв у Чернігівській області.

Всі учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» отримали відповідні сертифікати.

 

За інформацією ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства