ВІДВІДАЛИ СПРАВЖНЮ ПЕРЛИНУ СІВЕРСЬКОГО КРАЮ – МЕЗИНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

Знаменно, що напередодні Різдва, а саме п’ятого січня, на запрошення директора Мезинського національного парку Ніни Симоненко начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко та заступник начальника, головний лісничий обласного управління лісового та мисливського господарства Вадим Фесюн відвідали цю справжню перлину Сіверського краю на берегах зачарованої Десни.

 

Шановних гостей зустріла і розповіла їм про етапи становлення НПП багаторічний директор Мезинського національного парку Ніна Василівна Симоненко.

Вона проінформувала очільників лісової галузі області, що цей Національний парк заснований згідно з Указом Президента України у лютому 2006 року завдяки наполегливій ініціативі Героя України і Героя Соціалістичної праці тодішнього керманича агрофірми «Авангард» Олександра Боровика, а також завдяки знаному на Чернігівщині краєзнавцю і археологу Василю Куриленку. Відомо, що чимало зусиль доклала в ті роки і сама тодішній заступник директора агрофірми, а нині директор національного парку.

З її розповіді гості довідалися, що до свого п’ятнадцятирічного ювілею з дня заснування, який відзначали торік, Мезинський національний природний парк став справжнім осередком науково-дослідницької діяльності. Тут науковці досліджують багатющу фауну і флору Полісся, її незаймані ліси, озера, річки і болота. Це також унікальне місце для краєзнавців і археологів, де ще збереглися залишки жител кроманьйонської доби пізнього палеоліту з кісток мамонтів та стародавні прикраси пращурів, різьблені на подібних рештках вимерлих тварин.

І нині Мезинський національний природний парк – це також животворна лабораторія для науковців лісової, біологічної і ботанічної наук, зокрема для наукових співробітників Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка і ще багатьох наукових та навчальних установ України. Це ще й своєрідна Мекка для туристів з України, ближнього і далекого зарубіжжя.

Територія Національного парку охоплює 31 тисячу гектарів, в тому числі села Курилівка, Мезин, Деснянське, Вишеньки, Черешеньки… І, звичайно ж, неосяжні придеснянські луки, лісові озера, річки. А ще ж Мезинський національний парк забезпечує робочими місцями жителів навколишніх сіл.

Очільниця парку розповіла, що його трудовий колектив, який налічує 74 працівники, щовесни і щоосені висаджує багато молодих саджанців дерев, кущів, чагарників. З ентузіазмом взяв участь і в ініційованій Президентом України акції «Створюємо ліси разом».

А науковці продовжують успішно реалізовувати у площині практичної діяльності головну мету цієї мезинської Швейцарії – збереження, відтворення й раціональне використання типових та унікальних природних комплексів Полісся, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне й оздоровче значення.

Гостям було цікаво дізнатися і те, що до Червоної книги України з Мезинського НПП занесено чотирнадцять видів флори і шістдесят видів фауни – унікумів, котрі збереглися і пильно охороняються науковими співробітниками Мезинського національного природного парку на території восьми заповідних природних об’єктів, які мають статус заказників.

Відвідали начальник і головний лісничий ЧОУЛМГ Сергій Аніщенко та Вадим Фесюн і два музеї – народний археологічний у Мезині, а також музей у Деснянському, де оглянули експозицію, присвячену Герою Соціалістичної праці, Герою України, одному із організаторів цього чудового парку Олександру Григоровичу Боровику. Після цього поклали квіти на його могилу.

Побували на інших природничих об’єктах. Як і всі гості, були вражені ландшафтами з високих пагорбів правого берега Десни неймовірними краєвидами.

Значну територію тут займають ліси, які межують з Новгород-Сіверськими і Холминськими лісами, а частина лісів Понорницького лісництва входить до складу парку. Розкинулися вони на схилах, пагорбах і наче оберігають у своїх масивах пам’ятні вікові дуби, які передаватимуть незрівнянну красу Чернігівщини і всієї України прийдешнім поколінням.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства