Висока вимогливість до бухгалтерського обліку, достовірної звітності, охорони праці, до постійного контролю за пожежною безпекою – запорука успішного лісогосподарювання

Саме такі питання порядку денного всебічно і грунтовно проаналізовано  30 червня на засіданні колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Відкрив та вів засідання начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.  

Про стан бухгалтерського обліку і достовірність звітності на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ доповідала начальник відділу, головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та звітності Лариса Каранда.

Вона, зокрема, відзначила, що для забезпечення бухгалтерського обліку  на  підприємствах  Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства станом на 1 червня нинішнього року передбачена штатна чисельність бухгалтерських служб в кількості  153,5 одиниці. Це становить 6,7 відсотка від усієї чисельності штатних працівників обласного управління. Фактично заміщено  144 одиниць або (94 відсотки). З них з вищою освітою 65 осіб (бакалавр, магістр) та  79 молодших спеціалістів.

За  штатною чисельністю   бухгалтери лісгоспів  складають 48 відсотків (74 особи),   бухгалтери лісництв – 36 відсотків  (понад 55 осіб),  бухгалтери в інших  структурних підрозділах – 16 відсотків (24 особи).

Таким чином штатна чисельність бухгалтерів за останні 4 роки  скоротилася на 11 фахівців, тобто  на 7 відсотків відповідно до оптимізації чисельності підприємств та запровадження повної автоматизації бухгалтерського обліку.

Спеціалісти бухгалтерського обліку постійно підвищують фаховий рівень в інституті «Укрцентркадриліс». Торік навчалося п’ять спеціалістів обліку (Прилуцький, Остерський, Семенівський, Холминський  та Чернігівський держлісгоспи). За п’ять місяців цього року підвищив кваліфікацію лише один спеціаліст обліку з ДП «Остерське лісове господарство».

Бухгалтерський облік на підприємствах області повністю автоматизований і поєднаний з системою ЕОД. Однак  всім підприємствам необхідно звернути увагу на розбіжності по залишках лісопродукції  між даними бухгалтерського обліку та даними системи ЕОД  і не допускати таких розбіжностей.

З метою внутрішнього фінансового контролю та прийняття правильних і ефективних  рішень управління  постійно аналізує достовірність звітних та оперативних даних фінансових показників роботи наших підприємств. Зокрема з таких як дебіторська та кредиторська заборгованість, податковий борг перед бюджетом, борг зі сплати ЄСВ (мається на увазі недоїмка) та заборгованість із заробітної плати.

Розбіжності оперативних і звітних даних з дебіторської та кредиторської заборгованості в порівнянні з минулими періодами станом на 1 січня та 1 квітня нинішнього року є  незначними.

Дебіторська заборгованість на 1 червня цього року становить 28383,3 тисячі гривень. Найбільшу дебіторську заборгованість за лісопродукцію  мають   ДП «Холминське лісове господарство» – 3056 тисячі гривень, ДП «Новгород-Сіверське  лісове господарство»  – 2687 тисячі гривень та  ДП  «Корюківське лісове господарство» – 2645 тисячі гривень.

Кредиторська  заборгованість  за товари, роботи, послуги станом на 1 червня нинішнього року  –  17996,1 тисячі гривень.

Відрадно, що податкового боргу перед бюджетом наші підприємства не мають і  заробітна плата виплачується вчасно.

Про стан охорони праці на підприємствах управління доповідав заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук.

Розглянувши та проаналізувавши надані матеріали, колегія відзначила, що нещасних випадків до 25 червня цього року не було взагалі. Проте стан та організація роботи з питань охорони праці не в повній мірі відповідає нормативним вимогам.

За відповідний період минулого року на підприємствах галузі сталось п’ять нещасних випадків зі смертельним наслідком. На облік взято один нещасний випадок  в деревообробному виробництві у ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство». А от на 25 червня нинішнього року нещасних випадків взагалі не сталося.

З часу попереднього розгляду на колегії питання охорони праці працівниками управління проведено перевірки ДП «Ніжинське лісове господарство» та ДП «Остерське лісове господарство». Також управлінням Держпраці  перевірено ДП «Остерський військовий лісгосп».

Слід усвідомити, наголосив доповідач, що однією з головних причин травмування працівників є порушення вимог безпеки праці під час виконання робіт.

Перевірки окремих підприємств засвідчили, що  деякі керівники підвідомчих підприємств послабили вимогливість як до відповідних служб, так і до керівників структурних підрозділів щодо організації та контролю за роботою з питань охорони праці, електробезпеки, безпечної експлуатації машин та механізмів.

Доповідач також відзначив, що є суттєві зауваження щодо організації  та забезпечення пожежної безпеки на виробничих об’єктах. Зокрема, деякі об’єкти не повністю забезпечені первинними засобами пожежогасіння,  матеріали і сировина зберігаються з порушеннями вимог пожежної безпеки, є недоліки і в організаційних питаннях. Виявлено, що на деяких з перевірених працівниками управління підприємствах вимоги Приписів,  складених за перевірками ДСНС в 2020 році, виконуються незадовільно.

Відомчі перевірки окремих лісгоспів з питань дотримання вимог безпеки цього року знову ж таки вказують на недостатній рівень контролю, а в окремих випадках і зовсім низький з боку керівників лісгоспів, інженерно-технічних працівників та безпосередніх керівників робіт за дотриманням працівниками вимог безпеки праці.

За результатами перевірок вжиті дисциплінарні заходи. Варто нагадати про персональну відповідальність безпосередньо керівників лісгоспів за стан та роботу підприємства з охорони праці.

Насамкінець заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук проінформував учасників засідання про стан укладання договорів мобілізаційних завдань державними підприємствами, підпорядкованими управлінню.

З обговорюваних питань прийняті відповідні рішення, а відповідальним працівникам надані конкретні доручення.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства