Всі лісові проекти мають бути з науковим підходом

Перед початком весняної лісокультурної кампанії в Чернігівському ОУЛМГ відбуваються засідання лісокультурної ради. Її створено наказом Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства №44 від 26 липня 2011 року. Мета її діяльності — забезпечення високої якості робіт з лісовідновлення, лісорозведення, оформлення необхідної технічної документації, підвищення відповідальності керівників та спеціалістів державних підприємств лісового господарства управління під час виконання проектних робіт, вирощування продуктивних, біологічно стійких, цінних деревостанів.

 

Таке засідання відбулося 1 лютого у Березнянському лісництві ДП «Чернігівське лісове господарство». Головував заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Володимир Єленич.

«Враховуючи кліматичні зміни, розповсюдження шкідників, масове всихання дерев робота лісокультурної ради набирає все більшої актуальності, – сказав він. – Відповідні зустрічі – це ще і можливість обмінятися досвідом».

В роботі лісокультурної ради взяли участи головні лісничі держлісгоспів та інженери лісових культур. За час її засідання відбувся продуктивний обмін думками поміж фахівцями управління, науковцями ДП «Новгород-Сіверська науково-дослідна станція», спеціалістами підприємств, лісництв. Говорили про методи створення лісових культур, плантацій, схеми змішування порід, розміщення садивних місць, способи обробітку ґрунту, захисту лісу від шкідників та хвороб, створення протипожежних бар’єрів, своєчасності проведення доглядів, методів боротьби з акацією білою, а також доцільність залишення лісокультурних площ під природне поновлення. Лісівники підіймали на обговорення і питання створення корінних деревостанів, особливо дубових насаджень, своєчасність заліснення суцільних зрубів усіх видів, введення в лісові культури інтродуцентів.

«У науковців з ДП «Новгород-Сіверська науково-дослідна станція» є цікаві розробки, якими ми готові поділитися з лісівниками-практиками, – виступив директор підприємства, кандидат сільськогосподарських наук Анатолій Жежкун. – І лісові проекти, які готують інженери лісових культур та лісничі, мають бути всі з науковим підходом. У зв’язку з низкою об’єктивних факторів потрібно культивувати нові породи дерев».

На цьогорічному засіданні лісокультурної ради особлива увага приділялася вирощуванню садивного матеріалу в розсадниках та у контрольованому середовищі. Не обійшли увагою фахівці і стан лісового насінництва та лісонасінневої справи. Йшлося і про показники розвитку лісонасінневої справи на 2019-2020 роки, обговорювалося питання нових санітарних правил, адже всіх турбує повнота лісових насаджень та ті лісівничі заходи, які слід реалізовувати після досягнення такої повноти.

Окремої уваги заслуговує питання збереження лісових культур від потрави дикими тваринами. З фахівцями підприємств погоджено обсяги відтворення лісів на 2019 рік. Під час засідання ради лісівники обговорили й інші лісогосподарські питання. З відповідними доповідями виступили начальник відділу лісового господарства Олександр Марахоньоко та головні спеціалісти Володимир Перев’язко і Андрій Дудко.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства