Як з маленьких насінин виростають майбутні ліси, так з учнівських лісництв – майбутні фахівці лісової галузі держави

Винесений в заголовок кореспонденції вислів по праву можна вважати лейтмотивом хвилюючого заходу, який відбувся в Чернігові 14 травня на станції юних натуралістів, а саме обласного етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв.

В урочистому його відкритті взяли участь заступник начальника управління освіти і науки обласної держадміністрації – начальник відділу загальної середньої та корекційної освіти Олена Соронович, заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Єленич, головний спеціаліст відділу цього управління Володимир Перев’язко, начальник відділу лісового господарства ОУЛМГ Олександр Марахонько, кандидат біологічних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка» Світлана Потоцька і директор комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів Людмила Трегубова.

Гостям і поважному журі під гучні оплески учасників заходу представили 17 команд- учасниць обласного етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, а саме: команду учнівського лісництва Комарівської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів, команду Галайбинської ЗОШ I-II ступенів Борзнянського району, команду учнівського лісництва ДП «Городнянське лісове господарство», команду Тупичівської ЗОШ I-III ступенів Городнянського району, команду учнівського лісництва Добрянської ЗОШ I-III ступенів Ріпкинського району, команду учнівського лісництва Світанківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» I-III ступенів Ніжинського району, команду учнівського лісництва Биринського навчально-виховного комплексу з Новгород-Сіверського району, команду учнівського лісництва Краснохутірської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів, команду учнівського лісництва Деснянського позашкільного навчального закладу «Центр творчості дітей та юнацтва» Деснянської селищної ради, команду учнівського лісництва опорного закладу – Остерської гімназії Остерської міської ради, команду Холминської ЗОШ I-III ступенів Холминської селищної ради, команду учнівського лісництва Погорільської ЗОШ I-III ступенів Семенівського району, команду Семенівської ЗОШ I-III ступенів №1, команду членів учнівського лісництва Пакульської ЗОШ I-III ступенів Чернігівського району.

Юних лісівників з усіх куточків Сіверського краю усі присутні вітали бурхливими оплесками.

Опісля представлення команд-учасниць ведучі цього хвилюючого дійства запросили до слова заступника начальника управління освіти і науки ОДА – начальника відділу загальної середньої та корекційної освіти Олену Соронович.

Олена Юріївна, зокрема, наголосила, що в учнівських лісництвах, як, напевне, ніде серед інших учнівських колективів, формуються щирі почуття розумних господарів рідної землі, турботливих уболівальників за рідні ліси, їхню фауну і флору, за те, щоб примножувався з року в рік цей зелений скарб Сіверського краю, який юні лісівники вчаться оберігати як зіницю ока, щоб наші ліси і надалі вражали усіх своєю красою і могутністю.

За виховання в юних душах світлих почуттів до лісу, за батьківську турботу про те, щоб в учнівських лісництвах наша юнь здобувала перші навички лісового господарювання, педагоги Чернігівщини щиро дякують працівникам усіх лісгоспів, трудовим колективам і спеціалістам лісництв, керівництву обласного управління лісового і мисливського господарства, ветеранам лісівничої справи. Завдяки такій постійній турботі мережа учнівських лісництв з кожним роком зростає. А починали ж цю важливу справу лише з трьох учнівських лісництв. Нині ж маємо їх майже два десятки. І саме завдяки такій увазі, завдяки об’єднаним зусиллям як лісівників, так і педагогів, Чернігівщина отримала право цьогорічний Всеукраїнський зліт учнівських лісництв провести у себе, на Придесенні. Це справді державне визнання результатів плідної співпраці лісівників і педагогів Чернігівщини.

Слово для привітання ведучі урочистого зібрання надають заступнику начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимиру Єленичу.

Володимир Дмитрович сердечно подякував керівництву управління освіти і науки ОДА за висловлені теплі слова на адресу працівників держлісгоспів Чернігівщини і наголосив, що лісогосподарські підприємства завжди підтримували і постійно підтримуватимуть учнівські лісництва, які діють в усіх лісгоспах області. Рівень же батьківського піклування про ці формування юних лісівників лише зростатиме, бо ми, фахівці лісівничої справи, добре усвідомлюємо, що як з маленьких насінин в теплицях, як з молоденьких пагонів у розсадниках через десятки років  й виростуть наші прекрасні сіверянські ліси, так і з вихованців учнівських лісництв згодом формуватиметься високопрофесійний кадровий потенціал лісівничої галузі не лише області, а й держави в цілому.

Бо саме в учнівських лісництвах майбутні фахівці лісової справи і, до речі, лісової науки проходять свій перший трудовий гарт, перевіряють себе на самовідданість шляхетній лісовій справі, сумлінність у виконанні фахових обов’язків перед українським лісом. Він потребуватиме все більше й більше кваліфікованих спеціалістів для підвищення ефективності лісогосподарювання навіть за складних кліматичних умов. Відрадно, що саме з учнівських лісництв за сприяння педагогів області, працівників обласної станції юних натуралістів, середні і вищі навчальні заклади, в яких фахово опановують лісову справу, поповнюються якраз багатьма вихованцями учнівських лісництв.   Та вже й сьогодні в багатьох лісгоспах на посадах головних лісничих, лісничих, інженерів лісокультурної роботи, на інших важливих ділянках лісогосподарювання успішно трудяться саме колишні вихованці учнівських лісництв.

Володимир Єленич побажав учасникам обласного етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв успіхів та перемог за вихід до участі у Всеукраїнському зльоті, а переможцям обласного етапу цього зльоту – впевненості в тому, що і на всеукраїнському заході наші виявляться найкращими, бо дома, звісно, й рідні ліси допомагатимуть…

Урочисте відкриття обласного етапу зльоту супроводжувалося виступами вихованців вокальних класів «Натхнення» обласного Палацу дітей та юнацтва, поезією ведучих, виступом агітбригади від колективу «Веселка» загальноосвітньої школи №10 міської ради – переможця змагань колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім».

Під час проведення заходу демонструвалася виставка досягнень учнівських лісництв, презентувалися роботи юних лісівників, відбувся захист науково-дослідних робіт. Усі здобутки юних лісівників області вимогливо оцінювало авторитетне журі.

За підсумками зльоту визначено й переможців обласного етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв. Перше місце в творчому змаганні юних лісівників Сіверянського краю здобула команда учнівського лісництва Холминської ЗОШ I-III ступенів Холминської селищної ради.

Вона і візьме участь у Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв, який відбудеться у вересні нинішнього року на Чернігівщині.

Два других місця здобули команда учнівського лісництва Світанківського навчально-виховного комплексу I-III ступенів Ніжинської районної ради і команда учнівського лісництва Лісовосорочинської ЗОШ I-III ступенів Прилуцької районної ради.

Три треті місця посіли команди учнівських лісництв Семенівської ЗОШ I-IIІ ступенів № 1, опорного закладу Остерської гімназії Остерської міської ради і Добрянської ЗОШ I-III ступенів Ріпкинської районної ради.

Усім переможцям члени журі вручили пам’ятні подарунки, почесні грамоти і дипломи.

Завершилося це хвилююче дійство доброзичливими діалогами і побажаннями успіхів у шляхетній справі господарювання юних лісівників у їхніх учнівських колективах.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства