Забезпечили розвиток виробництва і виконали завдання зі сплати податків, зберегли професійність кадрів для успішного лісогосподарювання

Саме такий висновок випливає зі всебічного і вимогливого аналізу, зробленого в доповіді і виступах на засіданні колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося в актовій залі облуправління 12 листопада за участю директорів державних лісогосподарських підприємств, керівництва і головних спеціалістів управління. На засіданні підсумували господарсько-фінансову діяльність підприємств управління за 9 місяців 2020 року.

Відкриваючи засідання, начальник ЧОУЛМГ Сергій Аніщенко, зокрема, наголосив, що, незважаючи на складне економічно-фінансове становище в країні й області, обумовлене пандемією, карантинними обмеженнями та іншими негараздами, всі державні лісогосподарські підприємства за 9 місяців року домоглися певних успіхів на всіх напрямках виробництва і фінансової діяльності, за що висловив подяку керівництву підприємств, спеціалістам і трудовим колективам лісівників.

Він також відзначив, що досягти можна було й більшого за умови виявлення ініціативи на кожному підприємстві, професійності і відповідальності за доручену справу на кожному робочому місці. Велике значення для поступу вперед, безумовно, мають і кадри, вирощені у трудових колективах. До них всі керівники підприємств мають виявляти як більше уваги і принциповості, так і справді всебічного піклування, особливо до молодих лісівників.

Далі начальник управління побажав усім учасникам засідання плідної роботи, відвертого обміну думками і передав слово для доповіді начальнику відділу економіки та фінансів ЧОУЛМГ Наталії Курись.

Вона відзначила, що за 9 місяців поточного року державними лісогосподарськими підприємствами Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства відтворено лісів на площі 1478,4 га, в тому числі створено 50 га нових лісів (лісорозведення) на прийнятих землях.

Сприяння природному поновленню проведено на площі 64,8 га.

Проведено доповнення лісових культур на зрубах площею 1291,5 га, створено 29,8 га плантацій, посіяно розсадників на площі 9,3 га, догляди за лісовими культурами проведено на 5596,3 гектара.

Також заготовлено 2472,8 кг насіння деревних та чагарникових порід, у тому числі хвойних 1510,2 кг.

Обробіток ґрунту на зрубах проведений на 823,1 гектара, а на прийнятих малопродуктивних деградованих землях – на 50 гектарах.

Відрадно, що заплановані показники з лісокультурного виробництва виконуються всіма підвідомчими держпідприємствами.

Рубки формування та оздоровлення лісів проведені на площі 10,4 тис. га, де заготовлено 310,8 тис. м. куб. загальної маси деревини. Заплановані показники виконуються.

Далі доповідачка зупинилася на проблемах захисту лісу. На жаль, за дев’ять місяців року в лісах підприємств, підпорядкованих Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства виникло 63 лісові пожежі на площі 154,89 га, серед яких 5 великих. З метою попередження пожеж підприємствами створено 3847,8 км мінералізованих смуг, проведено доглядів за ними на 11529,6 км.

Протягом 9 місяців виявлено 23 випадки незаконних рубок об’ємом 76,7 кубічних метрів. Лісовому господарству завдано шкоди на 397,3 тис. грн. Рейдовими бригадами лісгоспів проведено 2662 рейди. Під час них виявленню чимало порушників лісового законодавства, складено 73 протоколи про адміністративні правопорушення на суму 33,5 тис. грн.

У двох підприємствах зафіксовано осередки соснового шовкопряда, а саме: в ДП «Остерський лісгосп» на площі 664 га, де проведено обробку лісових насаджень наземним методом за допомогою установки ГАРД, а також у ДП «Остерський військовий лісгосп» на площі 963 га. Там проведено авіа-хімічний обробіток лісових масивів літаком АН-2.

Наталія Курись детально зупинилася і на питаннях ведення мисливського господарства. Зокрема, за 9 місяців року видано 244 посвідчення мисливця на суму 12800 грн і 8834 щорічні контрольні карки обліку добутої дичини та порушень правил полювання на 89920 грн.

У результаті проведеної роботи з охорони державного мисливського фонду на порушників правил полювання складено 86 протоколів (39 з них – працівниками лісового господарства). Накладено штрафів на 33520 грн, а стягнуто 31010 грн.

Увагу присутніх доповідачка привернула і до проблем лісозаготівель. Підприємствами управління заготовлено 808,7 тис. куб. метрів деревини від усіх видів рубок, у тому числі на рубках головного користування заготовлено 556,8 тис. куб. метрів при плані 530,6 тис. куб. метрів. В цілому по управлінню заготовлено круглих лісоматеріалів на рубках головного користування 445,5 тис. куб. метрів.

Реалізовано деревини у круглому вигляді 634,4 тис. куб. метрів на суму 478,1 млн грн. Відправлено в переробку 157,3 тис. куб. м, використано на власні потреби – 4,6 тис. куб. м. Питома вага продукції переробки деревини в загальній реалізації – 29,4%.

Залишки деревини на 1 жовтня по підприємствах управління склали 125,4 тис. куб. м. або 15,5% від загальної заготівлі за звітний період. Це на 12,2 тис. м. куб. більше, ніж на початок року.

Вартість знеособленого реалізованого кубічного метра деревини за січень-вересень склала 753,67 грн, що на 74,71 грн менше відповідного періоду минулого року. Вартість знеособленого заготовленого кубічного метра деревини за звітний період склала 725,38 грн.

Обсяг відправленої в переробку деревини – 157,3 тис. куб. метрів. Випущено продукції деревообробки на 208,7 млн грн, що на 947,4 тис. грн менше, ніж за відповідний період минулого року.

Вихід з одного кубометра на переробці деревини у власних цехах по управлінню – 1326,8 грн.

Щодо фінансової діяльності, то за 9 місяців підприємства управління отримали 696,8 млн грн чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що менше відповідного періоду минулого року.

На ведення лісового господарства лісгоспами спрямовано 163,2 млн грн власних коштів. Це на 32,2 млн грн менше, ніж за 9 місяців минулого року.

Реалізація на гектар загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, склала 1667,4 грн. Реалізація на експорт збільшилась на 31,3 млн грн. Всього експортовано продукції на 165,8 млн грн. і відповідно питома вага експорту збільшилась з 19,1% у 2019 р. до 23,8% – у звітному.

За результатами фінансової діяльності всі підприємства спрацювали прибутково і отримали 4,7 млн грн чистого прибутку.

Рентабельність усієї діяльності в цілому по управлінню склала 0,7%, а реалізованої лісопродукції – 2,8%. Найвищого рівня рентабельності досягли ДП «Остерський військовий лісгосп» (1,3%) і ДП «Борзнянський лісгосп» (1,0%).

За підсумками дев’яти місяців середньомісячна заробітна плата штатних працівників збільшилась на 346 грн і склала 10263,2 грн. Найбільший ріст заробітної плати забезпечили ДП «Чернігівський лісгосп», ДП «Холминський лісгосп», ДП «Прилуцький лісгосп» і ДП «Остерський військовий лісгосп».

Заборгованості з виплати заробітної плати підприємства управління не мають.

Далі доповідачка ґрунтовно проаналізувала податкову дисципліну підприємств. За 9 місяців підприємствами управління сплачено до бюджетів усіх рівнів 266,2 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 3,4 тис. грн або 1,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. З них до державного бюджету сплачено майже 153 млн грн (57,5%), до місцевих – 113,3 млн грн (42,5%), при темпі росту відповідно 93% і 108%.

Затверджені завдання зі сплати податків виконані всіма лісгоспами та в цілому по управлінню на 115,7%.

Крім податків, підприємствами управління сплачено 51,1 млн грн Єдиного соціального внеску.

Питома вага сплачених податків у реалізації порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась з 46,9% до 45,5%.

Дебіторська заборгованість на 1 жовтня становила 27,1 млн грн, що на 852 тис. грн більше, ніж на початок року. Кредиторська заборгованість – 111,6 млн грн, що на 2,9 млн грн менше, ніж на початок року.

Вкладення в капітальні інвестиції склали 14,1 млн грн, що на 1,8 млн грн менше аналогічного періоду 2019 року.

На засіданні колегії розглянуто також питання про стан роботи з управлінським персоналом на підприємствах ЧОУЛМГ. Про це доповів головний спеціаліст управління з питань персоналу Сергій Мехед.

Про готовність роботи підприємств ЧОУЛМГ в осінньо-зимовий період 2020-2021 років доповів головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Олександр Кириченко.

На колегії оприлюднено підсумки змагання поміж держпідприємствами ЧОУЛМГ. Першим місцем із врученням перехідного кубка відзначено господарську і фінансово-економічну діяльність ДП «Добрянське лісове господарство» (директор Іван Горохівський). Друге місце за Остерським військовим лісгоспом (директор Володимир Брайко), а третє – за ДП «Холминське лісове господарство» (директор Олександр Демченко). Вручаючи переможцям відзнаки, начальник ЧОУЛМГ Сергій Аніщенко тепло привітав переможців змагання з досягнутими результатами, побажав усім трудовим колективам держлісгоспів рівнятися на досягнення й успіхи переможців.

Враховуючи сказане і всебічно проаналізоване, з метою ліквідації виявлених недоліків і поліпшення господарсько-фінансової діяльності підприємств обласного управління на засіданні колегії оприлюднено наказ начальника ЧОУЛМГ:

– Директорам підвідомчих підприємств проаналізувати й заслухати на технічних нарадах стан господарсько-фінансової діяльності за 9 місяців 2020 року, вжити заходів щодо його покращення та усунення виявлених недоліків.

– Там, де необхідно, вжити заходів для виправлення помилок та приведення у відповідність розміщення земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

– Забезпечити дотримання вимог Санітарних правил в лісах України, особливо в частині обстеження та призначення заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

– Вжити вичерпних заходів для охорони лісів від пожеж та незаконних рубок.

– Забезпечити належну якість робіт із відведення і таксації лісосік рубок головного користування та рубок формування і оздоровлення лісів відповідно до чинних нормативних документів.

– У максимально стислі строки забезпечити розробку насаджень, пошкоджених стихійними явищами, з метою недопущення розповсюдження шкідників та хвороб лісу, отримання більш якісної деревини з подальшою її реалізацією.

– Забезпечити в повному обсязі укомплектування рейдових груп технічними засобами для виявлення лісопорушників.

– Проводити щоквартальний обмін інформацією про стан проходження справ стосовно лісопорушень з органами поліції та прокуратури.

– З метою освоєння всього лісосічного фонду, запланованого на рік, за необхідності внести обґрунтовані зміни до виробничо-фінансового плану підприємства.

– Усунути порушення і недоліки, виявлені під час перевірок ДСНС для забезпечення пожежної безпеки виробничих будівель і споруд.

– Вжити дієвих заходів щодо зменшення залишків лісопродукції на складах підприємств та приведення їх до встановлених нормативів.

– Забезпечити планування виробничої програми з переробки деревини з врахуванням ефективного використання сировини, енергетичних ресурсів, наявного обладнання та сушильного господарства.

– Під час реалізації необробленої деревини дотримуватись вимог Постанови КМУ від 04.12.2019 р. №1178 «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини».

– Забезпечити належну організацію роботи з охорони праці та недопущення випадків виробничого травматизму.

– Забезпечити своєчасну сплату податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів.

– Посилити і забезпечити контроль за показниками майнового та фінансового стану підприємств, платоспроможності, не допускати їх погіршення.

Контроль за виконанням цього наказу покладено на заступників начальника ЧОУЛМГ.

Після оприлюднення наказу Сергій Аніщенко вичерпно відповів на поставлені запитання і завершив засідання колегії, побажавши її учасникам подальшої плідної праці і успіхів.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства