Захищаючи трудові права і добробут лісівників

В останній місяць зими у трудових колективах лісівників області проходять звітні збори первинних профспілкових організацій, на яких підводяться підсумки виконання умов колективних договорів за 2017 рік, вносяться пропозиції до колективних договорів на 2018 рік.

Про звітні збори первинної профспілкової організації лісівників ДП «Городнянське лісове господарство» йдеться у нашій кореспонденції.

У первинній профспілковій організації ДП «Городнянське лісове господарство» на всіх ділянках виробництва, в управлінні виробничою і фінансово-економічною діяльністю підприємства трудиться 290 членів профспілкової організації лісгоспу.

Це дієва сила для енергійного розвитку підприємства, забезпечення планових  показників, збереження високого рівня соціального захисту працівників, охорони їхньої праці, зміцнення життєвого добробуту.

З доповіддю про виконання колективного договору за 2017-й рік та виробничі завдання на 2018-й рік виступив директор ДП «Городнянське лісове господарство» Сергій Аніщенко.

Він, зокрема, відзначив, що лісництвами лісгоспу виконані всі основні показники з лісовирощування. У 2017 році створено лісових культур майже  на 192 гектарах при плані 180, в тому числі на 11,1 гектара посіяно дуб звичайний. Механізовано засаджено 29,3 гектара в Городнянському, Староруднянському та Тупичівському лісництвах. Залишено під природне оновлення 34,5 гектарах – 15 відсотків лісокультурного фонду. План створення лісових культур виконано всіма лісництвами. Крім того, наголосив доповідач, переведено у вкриті лісовою рослинністю землі 140 гектарів лісових культур, створено 10,4 гектара лісових плантацій, виконано плани просіву в розсаднику, зроблено живцювання декоративних порід. За минулий рік по лісгоспу в контрольованому середовищі вирощено 200 тисяч штук сіянців сосни. План догляду за лісовими культурами лісгоспом також виконано на 115 відсотків (752 гектари з плану 650 гектарів). Перевиконано план підготовки грунту, заготівлі лісового насіння тощо.

Доповідач грунтовно зупинився на питанні охорони та захисту лісу. Він, зокрема, відзначив, що з метою попередження виникнення лісових пожеж проведено 45 рейдів, прочитано на протипожежну тематику 94 лекції, встановлено в лісі 96 локацій наочної агітації. Результат – за звітний рік у лісах, підпорядкованих лісгоспу, не виникло жодної пожежі.

Аналізуючи виробничо-економічну діяльність, доповідач відзначив, що товарної продукції за минулий рік вироблено на 107 мільйонів 207 тисяч гривень (порівняно з 2016 роком збільшилося на 22 мільйони 582 тисячі гривень). У тому числі від продукції лісового господарства отримано 82 мільйони 372 тисячі гривень, а від продукції промисловості – 24 мільйони 835 тисяч гривень. Рентабельність всієї діяльності – 4 відсотки, а рентабельність реалізованої лісопродукції – 7,6 відсотка.

Варто зазначити, що ціна одного знеособленого кубічного метра заготовленої деревини склала 811,87 гривні, що на 94,38 гривні більше, ніж у 2016 році. Це дало змогу лісгоспу сплатити платежі до держбюджету 19 мільйонів 940 тисяч гривень,  до місцевого бюджету – 13 мільйонів 200 тисяч гривень та єдиного соціального внеску – 9 мільйонів 45 тисяч гривень. Всього ж лісгоспом сплачено всіх податків і зборів 42 мільйони 185 тисяч гривень, що складає 44,9 відсотка від чистого доходу лісгоспу. За 2017 рік сплачено всіх податків і зборів на 9 мільйонів 463 тисячі гривень, або майже на 30 відсотків більше, ніж у 2016 році.

Сергій Аніщенко як керівник підприємства приділив належну увагу службі охорони праці Городнянського лісгоспу. Так, згідно з законодавством, витрати на охорону праці на підприємстві повинні складати не менше півпроцента від фонду заробітної плати за попередній рік. Отож у 2017 році витрати на охорону праці мають складати не менше 165 тисяч гривень, фактично ж витрати за 2017 рік становлять 252,4 тисячі гривень, що складає 2568 гривень на одного працюючого, тобто у 4,6 разу більше, ніж передбачено навіть законом.

Завершуючи доповідь, директор ДП «Городнянський лісгосп» наголосив, що у 2017 році лісгосп працював на повну потужність. Вся заготовлена лісопродукція знаходила свого покупця і реалізовувалася вчасно та в повному обсязі. Нині дуже активно ведеться реалізація на внутрішньому ринку за високими цінами, які склалися на біржових торгах на перший квартал 2018 року.

На завершення Сергій Аніщенко висловив впевненість, що колектив зробить усе, щоб зберегти стабільне існування на ринку і надалі залишатися в авангарді лісового господарювання. Він подякував за сумлінну працю усім членам профспілкової організації і висловив сподівання, що і в 2018 році трудовий колектив лісгоспу виконає і перевиконає всі поставлені перед ним завдання.

Зі звітом про діяльність первинної профспілкової організації з контролю за умовами виконання колективного договору за 2017-й рік між адміністрацією і первинною профспілковою організацією ДП «Городнянський лісгосп» виступив голова профспілки підприємства Ярослав Коваль. Він наголосив, що першочерговим завданням  адміністрації лісгоспу та первинної профспілкової організації, її профкому була активізація роботи з недопущення погіршення стану забезпечення трудових прав та соціального захисту працівників.

Нинішні економічні умови, зазначив профспілковий лідер підприємства, вимагають наполегливої щоденної роботи, виважених рішень і, звичайно ж, високого професіоналізму кожного працівника, яку б посаду він не займав. Безумовне дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки у звітному періоді було запорукою збереження найціннішого – людського життя. Відповідно до комплексних заходів з охорони праці, включених у колдоговір за 2017 рік, на охорону праці було виділено 752425 гривень, що майже у півтора разу більше мінімально встановлених діючим законодавством норм. Отож на підприємстві не було допущено жодного випадку виробничого травматизму. Дбаючи про професійний рівень працівників, регулярно проводилися навчання працівників  з безпеки праці.

Трудівники лісгоспу були забезпечені засобами індивідуального захисту – спецодягом та спецвзуттям, робітників до місця роботи доставляли транспортом підприємства. Слід відзначити, що адміністрація Городнянського лісгоспу постійно узгоджує з профспілковим комітетом і забезпечує гласність положень про оплату праці.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників повної зайнятості по підприємству склала 12124 гривні – порівняно з попереднім роком середньомісячна заробітна плата збільшилася майже на 3 тисячі гривень. Причому зросла й продуктивність праці.

Голова профкому також відзначив, що у минулому році ДП «Городнянське лісове господарство» забезпечило позитивну динаміку економічної діяльності, продуктивну зайнятість, належний рівень оплати та охорони праці, не допустивши заборгованості із заробітної плати.

Голова профкому охарактеризував також оздоровчу кампанію  у літньому сезоні 2017 року, зазначивши, що особливу увагу підприємство та профспілковий комітет приділяли оздоровленню дітей працівників лісгоспу. Підприємство з великою увагою і піклуванням ставиться до ветеранів, працівниць лісгоспу, учасників бойових дій  на Сході України та їхніх родин. Позитивом стало й те, що працівники лісгоспу постійно беруть активну участь у спартакіадах, неодноразово ставали переможцями змагань, конкурсів тощо.

Тісна співпраця профкому з адміністрацією – це передусім злагоджена системна діяльність, яка реалізується саме через колективно-договірне регулювання. І як наслідок, спільно реалізується в колективах трудове суперництво, спільно вирішуються соціально-побутові проблеми працюючих, належна увага приділяється оздоровленню дітей, а це, в свою чергу, є запорукою мотивації до продуктивної праці на підприємствах.

Окремо відзначив у звіті Ярослав Коваль діяльність профспілкового комітету і внесок підприємства у священну справу захисту територіальної цілісності держави. Так, у 2014 році чотири працівники підприємства стали учасниками бойових дій на Сході країни. Спільними зусиллями адміністрації та профспілкового комітету було виділено 23 тисячі гривень для забезпечення потреб мобілізованих працівників. Трудовим колективом зібрано та передано на потреби армії понад 37 тисяч гривень.

Завершуючи звіт про виконання умов колективного договору за 2017-й рік, лідер профспілкової організації лісгоспу відзначив, що робота з виконання колективного договору активно проводиться,  як і діяльність серед членів профспілкових організацій з метою внесення змін до колективного договору на 2018-й рік. А це запорука того, щоб підприємство і надалі працювало прибутково, мало змогу успішно вирішувати питання збільшення заробітної плати, премій, інших форм соціального захисту і підвищення рівня добробуту всіх працівників.

Після обговорення доповідей, внесених членами профспілкових організацій пропозицій до формування колективного договору на 2018-й рік звітні збори первинної профспілкової організації ДП «Городнянське лісове господарство» прийняли відповідну постанову.

У роботі звітних зборів первинної профспілкової організації лісгоспу взяла участь голова обкому профспілки працівників лісового господарства області Наталія Кудласевич.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства