Зберегти і примножити лісові ресурси

В актовій залі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства 20 липня відбулася розширена виробнича нарада директорів та спеціалістів лісової галузі області, головних лісничих та представників Громадської Ради.

Відкрив і провів нараду начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко. Всебічно обговорено питання стану охорони та захисту лісу від пожеж, стан лісокультурного виробництва у першому півріччі нинішнього року, ефективність використання лісосировинних ресурсів за півроку і стан охорони праці в лісогосподарських підприємствах, підпорядкованих Чернігівському ОУЛМГ, а також інші важливі питання.

Про стан охорони та захисту лісу доповідав головний спеціаліст відділу лісового господарства Андрій Дудко, котрий наголосив, що за 6 місяців цього року виникло 20 лісових пожеж на площі 18,66 гектара. Кількість пожеж, на жаль, зросла – сталася 31 пожежа, яка охопила 26,02 гектара. Середня площа однієї пожежі – 0,84 гектара.

Найбільше пожеж – 12 випадків на площі 14,5 гектара виникло в ДП «Остерський військовий лісгосп». У ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» сталося 3 пожежі, які охопили 6,21 гектара, а у ДП «Корюківське лісове господарство» – 6 випадків на площі 3 гектари.

Через перебування в лісі значної кількості військових вже у липні 2017 року у ДП «Остерський військовий лісгосп» сталося сім пожеж на площі 6,11 гектара.

Тож першочергове завдання нині – посилити захист лісів від пожеж.

Про стан лісокультурного виробництва у першому півріччі цього року інформував учасників наради головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко. Він повідомив, що підприємствами управління навесні поточного року створено 2103,9 гектара лісових культур (110 відсотків від піврічного завдання та 96 – від річного завдання), у тому числі захисних лісових насаджень – 103,6 гектара (104 відсотки від піврічного та річного завдання). Залишено під природне поновлення площу 186,1 гектара, що становить 56 відсотків від піврічного завдання. Всього відтворено лісів на площі 2290 гектарів – 91 відсоток від річного завдання.

Щодо ефективності використання лісосировинних ресурсів у першому півріччі поточного року, та щодо стану охорони праці на лісогосподарських підприємствах Чернігівського ОУЛМГ доповів начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько.

Підприємствами заготовлено деревини 492,1 тисячі кубічних метрів. Реалізовано в круглому вигляді 423,2 тисячі кубічних метрів на 309,9 тисячі гривень (без ПДВ). Перероблено деревини – 81,65 тисячі кубічних метрів. Випущено продукції переробки деревини на 102,488 тисячі гривень.

У І півріччі велась відповідна робота, зокрема щодо виробничого травматизму. Зокрема було проведено 155 обстежень. Виявлено 889 порушень нормативних актів з охорони праці, призупинено 34 одиниці обладнання, 27 технологічних процесів. Притягнуто до дисциплінарної відповідальності 17 осіб. Кожен із керівників підприємств прозвітував про цю роботу.

На розширеній нараді ішлося і про рекреацію. Зараз цій потрібній справі вже понад тридцять років.

Рекреаційні пункти є у всіх держлісгоспах Чернігівщини. Вони розташовані і на магістралях Київ – Санкт­Петербург, Київ – Суми, Київ – Чернігів – Грем’яч, і на місцевих трасах, і на дорогах, що з’єднують села.

Гарно обладнані такі місця відпочинку у Ніжинському, Холминському, Добрянському, Остерському, Семенівському, Н.­Сіверському, Прилуцькому держлісгоспах.

Щороку управління витрачає певні суми коштів на підтримання рекреаційних пунктів у належному стані. Хоча їх обслуговування — додаткова турбота працівників лісової галузі. І хоча турбота додаткова, неоплачувана, але люди, які присвятили своє життя лісовому господарству, ставляться до неї відповідально.

До того ж, на рекреаційних пунктах передбачено не лише хороший короткочасний відпочинок, а й присутній виховний момент. Справді, незручно викидати пакет з­під ряжанки, обгортку від морозива чи пляшку з­під мінеральної води або пива на зелений газон, якщо за якийсь десяток метрів стоїть бетонний круг з написом «Для сміття».

Та не будемо ідеалізувати наших подорожніх. Трапляється, викидають непотріб і на траву, і в альтанках сміття залишають, і на кострищах биті пляшки можна побачити. Але така вже доля господарів лісу – пильнувати зелене багатство, принагідно привчаючи бережно ставитися до нього і тих, хто бачить у лісах тільки місце для відпочинку…

 

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства