«Зелена пожежа» в остерських лісах

У зв’язку з негативними кліматичними змінами і пониженням грунтових вод у лісових масивах спостерігається масове ослаблення деревних порід. Особливо це стосується насаджень сосни звичайної.

На фоні ослаблення дерев щорічні теплі зими, сонячна та суха погода навесні сприяють розвитку та поширенню хвоєгризучих шкідників. Один із найбільш небезпечних – сосновий шовкопряд. В основному він пошкоджує сосну: об’їдає хвою, а потім і бруньки.

Після такого масового об’їдання сосна втрачає трирічний приріст або й взагалі всихає. Найбільш масові осередки цього шкідника у липні минулого року виявлено в соснових лісах ДП «Остерський лісгосп» та ДП «Остерський військовий лісгосп». Ніби справжня «зелена пожежа» пронеслася цими лісами. І тоді спеціалісти ДСЛП «Київлісозахист» обстежили ці найбільші осередки соснового шовкопряда.

За результатами обстеження розробили та погодили проект обробки насаджень, врахувавши санітарно-захисні зони – відстань до населених пунктів та об’єктів водопостачання.

Обробіток уражених шовкопрядом масивів у ДП «Остерський лісгосп» провели з використанням спеціального обладнання, а саме аерозольним генератором «Гард» на базі автомобіля «Зіл-131».

У ДП «Остерський військовий лісгосп» лісові масиви, де зафіксовано осередки соснового шовкопряда, обробили авіа-хімічним обприскуванням з літака АН-2. Для обробки насаджень на площі 963 гектарів використали препарат «Том,КЕ». А в ДП «Остерський лісгосп» площу насаджень обсягом 664 гектари обробили препаратом «Фастак».

Нині у соснових насадженнях підприємств з метою обліку гусениць соснового шовкопряда, які піднімаються до крони дерева, закладено ловчі кільця. Щоб в подальшому визначити загрозу пошкодження хвої в цих деревостанах.

Днями, а саме 21 та 22 квітня, спеціалісти ДСЛП «Київлісозахист» –  начальник відділу нагляду, обліку і прогнозу Галина Заболотня, інженери- лісопатологи Вікторія Швень, Сергій Богатирчук,  головний спеціаліст Чернігівського ОУЛМГ Богдан Пивовар та головний лісничий ДП «Остерське лісове господарство» Юрій Бійчук  провели рекогносцирувальне лісопатологічне обстеження насаджень в Горбачівському, Придеснянському лісництвах ДП «Остерський лісгосп» та Бондарівському лісництві ДП «Остерський військовий лісгосп», де проводили хімічний обробіток.

Фахівці зробили висновок,  що проведений обробіток соснових насаджень дав позитивний результат, оскільки чисельність шкідника в обстежених лісових масивах значно зменшилась.

Тим не менше, нині проводиться посилений моніторинг, щоб своєчасно виявити нові осередки соснового шовкопряда в суміжних насадженнях. Під час моніторингу методом околоту державна лісова охорона ДП «Остерське лісове господарство» виявила новий осередок шкідника в Горбачівському лісництві. Чисельність гусениць соснового шовкопряду в цьому лісовому масиві перевищує допустимий рівень і може призвести до значного об’їдання хвої. Тому найближчим часом лісівники планують провести контрольне обстеження цих насаджень.

А вже в травні на базі ДП «Остерський лісгосп» Чернігівське ОУЛМГ планує провести семінар-навчання з державною лісовою охороною стосовно розвитку і поширення шкідників та хвороб лісу, запросивши на нього спеціалістів ДСЛП «Київлісозахист».

Довідково:

– установка ГАРД – генератор аерозольний регульованої дисперсності; аерозольний генератор розпилює робочу рідину на хвою, шкідник поїдає цю хвою і гине;

– «Том,КЕ», «Фастак» – це препарати, які використовуються у сільському господарстві в усiх регiонах свiту для знищення широкого спектру комах-шкідників.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства