Зелений захисник прийняв на себе ядерний удар

HDR tonemapped

HDR tonemapped

Тридцять літ минуло, а пам’ять про подвиг, звершений в ім’я захисту рідної землі і мільйонів людей від радіаційного лиха, не згасла.

Погасло смертоносне жерло радіації, закрите грудьми тисяч ліквідаторів, серед яких були представники різних професій, у тому числі і працівники лісової галузі.

Мужністю і здоров’ям  тисяч і тисяч учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи таки погасили смертоносний вогонь, але пам’ять про їхній подвиг не згасла і житиме у віках.

Але з радіацією боролися не лише люди, а й наш сіверянський ліс. Цей зелений захисник теж одним із перших прийняв на себе ядерний удар…

Аварія на Чорнобильській АЕС, яка супроводжувалася викидом у довкілля великої кількості радіонуклідів, призвела до радіоактивного забруднення значних площ лісів України. Лісові масиви, які потрапили в зону дії аварійних викидів, виконали свої природні функції — захистили сільськогосподарські угіддя та населені пункти від значно більшого радіоактивного забруднення. Саме ліси стали своєрідними екологічними фільтрами і, завдяки своїм властивостям, акумулювали значну кількість радіонуклідів.

І сьогодні площа лісів в Україні, в яких заборонена будь-яка лісогосподарська діяльність (без врахування 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС) складає 63, 9 тисячі гектарів. У лісах площею 141,2 тисячі гектарів запроваджена регламентація використання деревини, а на площі 1141,6 тисячі гектарів — заборонене використання не деревних продуктів лісу (грибів, ягід, трав). В основному всі ці площі сконцентровані у Поліській зоні, в тому числі і Чернігівщини, яка постраждала чи не найбільше.

Забруднення території аварійними викидами викликало необхідність застосування заходів щодо мінімізації наслідків радіоактивного забруднення на населення. Одним із таких заходів є радіаційний контроль — комплекс взаємопов’язаних і обов’язкових до виконання організаційно-технічних і правових заходів.

На підприємствах лісової галузі радіаційний контроль здійснюється з метою забезпечення радіаційної безпеки працівників лісового господарства та споживачів його продукції. З метою недопущення випуску «забрудненої» продукції, переопромінення працівників, створення безпечних умов праці, у складі підприємств управління створена радіологічна служба, до складу якої входить ДП «Чернігівська лісо – випробувальна радіологічна лабораторія» та інженери-радіологи лісогосподарських підприємств.

 Безпосередньо радіологічний контроль продукції в Чернігівській області здійснює радіологічна лабораторія. Випробувальна лабораторія з 2015 року акредитована на незалежність, технічну компетентність та право проведення робіт із визначення вмісту радіонуклідів у продукції лісового господарства до 2019 року. Має санітарний паспорт на право проведення відповідних до галузі акредитації робіт атестовані робочі місця. Придбане нове обладнання: спектрометричний тракт типу СЕГ—001 АКПС. Модернізовано програмне забезпечення спектрометра. Лабораторія працює у відповідності до законодавства України та вимог стандартів і нормативних документів до випробувальних лабораторій. Щороку лабораторія проводить дослідження більше 5 тисяч зразків продукції, співпрацює як із державними лісогосподарськими підприємствами, так і з приватними. Та не лише лісо – випробувальна лабораторія заступила на почесну вахту з охорони довкілля вже після ліквідації аварії на ЧАЕС.

Свою трудову вахту після ліквідації аварії у лісах Чернігівщини продовжує і багато ліквідаторів-лісівників, котрі сумлінно працюють в державних лісогосподарських підприємствах. Зокрема, у ДП «Городнянське лісове господарство» їх 15, у ДП «Добрянське лісове господарство» —14, у ДП «Корюківське лісове господарство» — 11. У ДП «Семенівське лісове господарство» — 12. Колишні ліквідатори аварії з когорти лісівників працюють і на решті лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ.

Відзначаючи їхній подвиг у пам’ятні дні ліквідації аварії на ЧАЕС і при спорудженні саркофагу над четвертим її енергоблоком, згадаймо їхні імена і сердечно подякуймо кожному за мужність та жертовність, виявлені тридцять літ тому. Потиснемо міцно їм руки за  самовіддану працю сьогодні.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

_MG_9891_MG_9817 IMG_98701_535382b3cbf6c535382b3cbfaa 0000005527 Chernobyl ahead of 25th anniversary of nuclear plant accident in 2011 c629e13f27ea7e50af50c1a08ec5048f0027e97c chernobyl-26-let-spustja_18 d96bb5b19b2a gribnik

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства