Землі запасу – під заліснення, самосійні ліси – під опіку громад або лісгоспів

У ці дні обласне управління лісового та мисливського господарства всебічно аналізує проблеми ефективного підвищення рівня заліснення Придесення.

Спонукає до успішного здійснення такої невідкладної роботи і активний діалог керівництва лісової галузі області з очільниками об’єднаних територіальних громад стосовно земель, придатних для заліснення та створених вже самою природою самосійних лісів.

Саме з метою прискореного вирішення у правовому полі цієї актуальної проблеми начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко 4 серпня зустрівся з головою Городнянської об’єднаної територіальної громади, членом асоціації міст України Андрієм Богданом.

Під час змістовного діалогу поміж очільниками лісової галузі області і однієї з найбільш потужних в області територіальних громад Андрій Богдан сказав у присутності журналістів, що Указ Президента України про обов’язкове підвищення рівня заліснення держави керівники громад і депутати сприйняли як керівництво до дії і пошуку найбільш ефективних шляхів для  вирішення проблеми в правовому полі.

– От і нині, – продовжив Андрій Богдан, – Городнянська громада шукає правові механізми, щоб дві тисячі гектарів самосійних лісів, які виросли на землях запасу, передати під опіку державним лісовим господарствам або, за певних умов, територіальним громадам. Залишати ж напризволяще подароване природою багатство або розбазарювати його через продаж у чиїсь руки негоже, бо хліб на цих землях не родитиме, а труїти супіски хімікатами це, як мовиться, Бога гнівити. І хоча до кожної сесії райрад, облради і надходять сотні заяв про виділення із земель запасу багатогектарних ділянок, мовляв, для ведення сільського господарства. Адже бал родючості цих земель настільки низький, що тільки сосна, береза або вільха і зможуть «підняти» ці землі через їх заліснення. А таких земель в нашій громаді понад двадцять тисяч гектарів.

До розмови голови ОТГ Андрія Богдана з журналістами долучився і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко. Він, зокрема, зазначив:

– Земель, де вже відбулося природне заліснення, на Чернігівщині понад 10 тисяч гектарів. Лісівники, спеціалісти держлісгоспів сприймуть за честь і глибоку довіру, коли громади передадуть такі ліси лісогосподарським підприємствам. Маємо багаторічний досвід і високопрофесійних спеціалістів, щоб навести лад в природному залісненні, ефективно підвищити його рівень в області. А якщо нам передаватимуть ще й землі запасу, то в лісгоспах достатньо є садивного матеріалу, аби створювати, вирощувати на цих землях нові ліси.Словом, справа нині за правовим врегулюванням, бо вирішувати проблему, звичайно ж, необхідно у правовому полі України.

На завершення діалогу Сергій Аніщенко подякував голові Городнянської об’єднаної територіальної громади Андрію Богдану і журналістам за предметну і змістовну розмову, наслідком якої мають стати справи і правові заходи в цьому напрямку.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства