Животворний пам’ятник відомому лісівникові

Його ім’я добре відоме не лише в Сіверському краї, а й лісівникам усієї України. Він залишив по собі такий помітний слід на землі, за який будуть вдячні і прийдешні покоління.

Йдеться про заслуженого працівника сільського господарства України, колишнього багаторічного очільника обласного управління лісового господарства, а затим – обкому профспілки працівників галузі Йосипа Михайловича Райчинця.

А починав свій професійний шлях уродженець Закарпаття на благословенній землі  Придесення в лісах північного Полісся – з Корюківського лісгоспу, звідки невдовзі був переведений на посаду головного інженера Новгород-Сіверського лісгоспу.

Саме тут повною мірою і розкрився його професійний та організаторський хист, його синівська вірність лісам Чернігівщини. У Новгород-Сіверському лісгоспі застала його і неочікувана для двадцятисемирічного фахівця пропозиція очолити обласне управління лісового господарства. На той час це було чи не найбільше в республіці лісове господарство – одинадцять держлісгоспів, понад сотню потужних лісництв, які поповнювалися непростою інфраструктурою лісовідновлення, лісової охорони і деревообробки.

Віхами лісогосподарського добротворення для начальника обласного управління Йосипа Райчинця    за десятиріччя керівництва лісовою галуззю області стали створення на території центральних садиб лісгоспів належних умов для роботи і відпочинку працівників лісу, оновлення рекреаційних пунктів, прискорене будівництво житла для переселенців із зони Чорнобильської катастрофи – новозбудоване село Лук’янівка в Київській області.

… А потім, навіть потерпаючи від хвороб, здобутих під час ліквідації чорнобильського лиха, він знову залишився в дужих лавах чернігівських лісівників, бо вони якраз і довірили Йосипу Михайловичу очолити галузевий обком профспілки.

У щоденних турботах про умови праці лісівників, зростання їхнього добробуту, збереження робочих місць у лісовій галузі і зусиллях, спрямованих на невід’ємність лісовідновлення, лісокористування і лісообробки як запоруки існування лісової галузі взагалі, минали останні роки життя Йосипа Райчинця – видатного лісівника Чернігівщини і України, чуйної, доброзичливої людини, вірного сина лісів Сіверського краю.

І ось 2 квітня лісівники ДП “Новгород-Сіверський лісгосп” вирішили створити у Володимирівському лісництві животворний пам’ятник – висадити 1,3 гектара  лісових культур як данину  незгасної пам`яті про Йосипа Михайловича Райчинця. Чому цей пам’ятник можна назвати справді животворним? Бо саме ліс, який виросте на лагідних долонях новгород-сіверської землі, стане справді цілющим джерелом і для урожайної сили землі, і для збереження її фауни та флори, чистих вод і повітря над нашим рідним Придесенням.

У висадженні лісових культур на честь Йосипа Райчинця взяли участь голова обкому профспілки працівників лісового господарства Н.М. Кудласевич, виконувач обов’язків голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Р.М. Веремієнко, голова Новгород-Сіверської районної ради В.М. Кауфман, адміністрація лісгоспу, колишній директор лісгоспу М.М. Засько, помічник лісничого Володимирівського лісництва В.М. Горбатенко, лісова охорона Володимирівського та Узруївського лісництв, місцеве населення, представники ЗМІ.

На початку цієї пам’ятної  акції директор Новгород-Сіверського лісгоспу С.А. Сезоненко виступив із вступним словом, в якому наголосив, що Йосип Михайлович був шанованою людиною серед лісівників не тільки району, а й області. Багато років був директором підприємства і зробив для нього дуже багато.  Гості теж поділилися теплими споминами про Йосипа Михайловича.

Усі запрошені і лісівники ДП «Новгород-Сіверський лісгосп» з натхненням і добрими надіями садили лісові культури. Тож через роки й десятиліття зашумить зеленим верховіттям на цьому місці животворний пам’ятник шанованій людині.

 

За інформацією ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства