Знищить лісогосподарську галузь, а з нею і українські ліси…

Наміри зі знищення українського лісу звучать чи не в кожному прийнятому за минулі роки Законі. Взяти, хоча б, до уваги останній – Закон України від  16 серпня 2018 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Його імплементація остаточно знищить лісогосподарську галузь, а з нею і українські ліси…

Здавалося б, ухвалюючи відповідні податкові зміни, реформують фермерське господарство, а мова йде з-поміж іншого про все ті ж ліси. Відповідно до цього документу лісові господарства мають сплачувати і земельний податок, і рентну плату. Усе б нічого, але сума цього податку збільшується майже у 8 разів. Тобто, щоб спромогтися виділити кошти на вирощування лісу, охорону від незаконних рубок і пожеж, врешті-решт, на заробітну плату і податки, лісові господарства повинні (ЗМУШЕНІ!!) будуть підняти ціну на свою продукцію.

«Якщо сьогодні в середньому один кубічний метр дров твердої породи коштує 450 гривень, то після вступу Закону в силу цей же куб купуватимуть за 1600 гривень, – пояснює головний економіст ДП «Ніжинське лісове господарство» Валентина Баргамін. – Пиловник сосновий: до – в середньому 1560 гривень, після – 5000 гривень. Вражає? Хто зможе собі дозволити купити таку дорогу лісопродукцію? Це спричинить двоякий ефект. По-перше, лісові господарства стануть неплатоспроможними, і вже у 2019 році їх ліквідують. Ліси перейдуть у приватну власність. І одразу постає питання: хто з нових власників виділятиме кошти на відновлення і охорону лісів? – продовжує вона. – По-друге, дрова стануть непідйомно дорогими, а опалення домівок, шкіл, дитячих садочків ніхто не відміняв. Що робити? У ліс – по дрова! І валитимуть тоді не просто сухостій, стиглі за віком або хворі дерева, а все підряд. Садити, звичайно, знову ж таки ніхто не буде. Результат буде наступний: немає лісових господарств – немає відновлення і збереження лісу – немає самого ЛІСУ».

Які ще потрібні висновки? Усе зрозуміло й так! Шкода лишень, що влада відповідними законодавчими змінами провокує, а ми, прості споживачі, навіть не стаємо на захист свого, споконвічного, що належало і мало б належати нам.

Лісові господарства ще роблять спроби врятували ліс. Так, у минулу п’ятницю працівники ДП «Ніжинський лісгосп» зустрілися із представниками місцевого самоврядування. Саме від розміру податку, який приймуть депутати на сесіях місцевих рад і залежатиме подальша доля лісу. Зустріч пройшла доволі жваво, бо виходить так, що влада, надавши можливість вибору відсоткової ставки податку для лісгоспів місцевим радам, зіштовхує лобами людей на місцях. З одного боку представники органів місцевого самоврядування розуміють, що у лісовому господарстві працюють їхні земляки, які у випадку втрати роботи залишаться без копійки, а оскільки знайти роботу на місцях просто не реально, то вони виїдуть шукати кращої долі у міста чи за кордон. Окрім того, місцеві бюджети не отримають навіть тих надходжень, які вони отримують зараз, адже в таких податкових умовах підприємство ліквідують. З іншого боку, висока цифра нового податку звучить так приємно, адже нею можна буде позакривати дірки у місцевому бюджеті. Шкода лишень, що стоятиме ця цифра тільки на папері, бо ж для лісового господарства сплатити її хоча б одноразово фізично неможливо.

 

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства