Зростає попит на чернігівську деревину!

Цей факт, зокрема, засвідчило проведення Чернігівською обласною товарною агропромисловою біржею аукціону з продажу необробленої деревини, що належить державним підприємствам лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ.

Торги відбувалися 15 березня 2018 року в актовій залі департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації у голосовій формі. На них були присутні всі директори державних лісогосподарських підприємств та начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко.

Цей лісогосподарський корпус лісівничої галузі Сіверського краю, власне, і виступав відповідальним продавцем необробленої деревини з чернігівських лісів (понад сімдесят тисяч метрів кубічних) у прозорому і змагальному процесі аукціону для представників місцевого деревообробного бізнесу, та їх колег з інших областей України. Вони в кількості 180 повноправних учасників аукціону з’їхалися на чернігівські торги, бо найбільше цінують надійні партнерські стосунки, та якість деревини, яку пропонують саме чернігівські державні лісогосподарські підприємства.

Така позитивна ринкова стратегія, тим не менше, не позбавляла права як продавців товару, так і його покупців спробувати одержати на аукціонні максимальну вигоду для себе. Для цього ж, власне, і відбувається як відкритий і максимально прозорий продаж деревини, так і його купівля – тобто сам аукціон.

А 16 березня Чернігівська обласна товарна агропромислова біржа провела ще й електронні торги, на які представниками державних лісогосподарських підприємств виставлялось 30 тисяч метрів кубічних необробленої деревини.

За два дні торгів лісогосподарські підприємства виставили на аукціон другого кварталу нинішнього року понад 100 тисяч метрів кубічних необробленої деревини для потреб малого, середнього і навіть великого деревообробного бізнесу України. Щоб той нарешті одержав можливість запропонувати на зовнішньому ринку товар з доданою додатковою вартістю.

Про те, що й продавці необробленої деревини, і її покупці зрештою дійшли на аукціоні відповідного консенсусу, свідчить той факт, що 98%, а на електронних – 86% запропонованої чернігівськими лісівниками деревини було розкуплено українськими деревообробниками  майже повністю Це й спонукало лісівників виставити ще й на спеціальний аукціон додатково 28 тисяч 300 кубічних метрів деревини.

За словами заступника начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександра Жука, при аналізі результатів загального аукціону з продажу необробленої деревини постає питання вдосконалення механізмів реалізації деревини через аукціони. Очевидним, на його переконання, є неефективність голосової форми, а електронна форма потребує вдосконалення. Перш за все мова йде про проведення додаткових торгів впродовж кварталу на ті обсяги деревини, що не вибирається споживачами із різних причин. В такому випадку лісогосподарські підприємства перестають бути заручниками недобросовісних покупців. А ті у свою чергу будуть зобов’язані виконувати умови договору для задоволення своїх потреб у деревині.

Одним словом, березневі торги нинішнього року на аукціоні ще раз засвідчили, що лісівнича галузь Чернігівщини має потужний потенціал як для свого розвитку, так і для наповнення бюджетів усіх рівнів – від державного до місцевих – вагомими внесками.

Петро Приходько, начальник відділу лісових ресурсів Чернігівського ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства